Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Ειπαν & εγραψαν για εμας

Δημοσιότητα

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Ανδρογενετικη αλωπεκια

Η ακριβής διάγνωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία της ανδρικού και της γυναικείου τύπου αλωπεκίας.

Από τη δεκαετία του ’40 έχει αναγνωριστεί ότι η ανδρικού τύπου αλωπεκία αποτελεί μία ανδρογονο-εξαρτώμενη πάθηση. Τελικά, εξακριβώθηκε ότι η διϋδροτεστοστερόνη αποτελεί το ανδρογόνο-κλειδί που επιφέρει α) τη συντόμευση της αναγενούς φάσης και β) τη σταδιακή θυλακική σμίκρυνση που καθορίζει την ανάπτυξη, την απώλεια και την επανανάπτυξη κάθε τρίχας. Ωστόσο, ο ρόλος των ανδρογόνων στη γυναικείου τύπου αλωπεκία παραμένει ασαφής και επομένως εμποδίζει τον χαρακτηρισμό του τύπου αλωπεκίας και στα δύο φύλα ως ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ). Τόσο η ανδρικού, όσο και η γυναικείου τύπου αλωπεκία είναι συχνά κληρονομικές και μάλιστα παρουσιάζουν έναν πολυγενετικό τύπο κληρονομικότητας.

ανδρογενετική αλωπεκια

Στρατηγική διαχείρισης

Η ακριβής διάγνωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία της ανδρικού και της γυναικείου τύπου αλωπεκίας. Θα πρέπει να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες αλωπεκίας που μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοιο τύπο τριχόπτωσης, όπως η διάχυτη γυροειδής αλωπεκία, η δευτερεύουσα τριχόπτωση που οφείλεται σε μεταβολικές διαταραχές, η τελογενής τριχόρροια, καθώς άλλες μορφές παροδικής αλωπεκίας. Μόλις επιτευχθεί η ακριβής διάγνωση μέσω ανασκόπησης του ιστορικού του ασθενούς, κλινικών ευρημάτων και εργαστηριακών αναλύσεων, τότε μπορεί να δρομολογηθεί η θεραπεία για την παύση της τριχόπτωσης και τη διέγερση της τριχοφυΐας.

Οι άνδρες μπορεί να αρχίσουν να βιώνουν την ανδρικού τύπου αλωπεκία οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία. Η συχνότητα και η ένταση αυξάνονται με την ηλικία, με συνέπεια σχεδόν το 80% των Καυκάσιων αντρών να διαγιγνώσκεται με ανδρικού τύπου αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Η αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί στην κροταφική, μετωπιαία ή βρεγματική περιοχή του δέρματος του κεφαλιού, και τις περισσότερες φορές περιγράφεται με βάση την κλίμακα των Hamilton-Norwood. Η γυναικείου τύπου αλωπεκία συνήθως εμφανίζεται είτε με τον «τύπο Ludwig» της διάχυτης κεντρικής αραίωσης, είτε με τον τύπο του «χριστουγεννιάτικου δέντρου» όπου η μεγάλη βάση του «δέντρου» εντοπίζεται ακριβώς πίσω από τη μετωπική παρυφή. Ο Dawber ανακάλυψε ότι το 87% ενός κλινικού δείγματος προεμμηνοπαυσιακών γυναικών που δεν παραπονιόνταν για τριχόπτωση, υπέφερε από αλωπεκία τύπου Ι-ΙΙΙ της κλίμακας Ludwig. Η ανδρικού τύπου αλωπεκία μπορεί να παρουσιαστεί και στις γυναίκες, με το 79% των μετεφηβικών γυναικών να αναπτύσσουν ανδρικού τύπου αλωπεκία τύπου ΙΙ της κλίμακας Hamilton-Norwood που εξελίσσεται σε τύπο IV της κλίμακας Hamilton-Norwood στο 25% αυτών μέχρι την ηλικία των 50 ετών και στο 50% αυτών μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί πρώτης γραμμής θεραπεία τόσο για την ανδρικού, όσο και για τη γυναικείου τύπου αλωπεκία. Στόχος είναι η επιβράδυνση του ρυθμού της τριχόπτωσης ή/και η αναστροφή της διαδικασίας σμίκρυνσης των θυλακίων. Μέχρι στιγμής, δύο φάρμακα έχουν λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για αυτούς τους σκοπούς: η μινοξιδίλη τοπικής δράσης (ένας τροποποιητής βιολογικής αντίδρασης) και η από του στόματος φιναστερίδη (ορμονικός τροποποιητής). Η τοπική μινοξιδίλη 2-5% αυξάνει τη διάρκεια της αναγενούς φάσης της τρίχας, μεγεθύνει τα μικροσκοπικά θυλάκια και έχει αγγειοδιασταλτική δράση. Η εφαρμογή 1ml στο δέρμα του κεφαλιού δύο φορές την ημέρα οδηγεί στο αποκορύφωμα της ανάπτυξης των μαλλιών μετά από 26-52 βδομάδες, με την κορυφή του κεφαλιού (στεφάνι) να παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα και τη μετωπιαία περιοχή τα φτωχότερα. Αν και η μινοξιδίλη 5% είναι δραστικότερη της 2% σε ό,τι αφορά την αύξηση του αριθμού και του βάρους των μαλλιών στην ανδρικού τύπου αλωπεκία, ανεπιθύμητες δερματολογικές παρενέργειες, με πιο κοινή τον ερεθισμό του δέρματος του κεφαλιού, είναι συνηθέστερες με το διάλυμα 5% (μία παρενέργεια που παρατηρείται λιγότερο συχνά όταν το φάρμακο είναι σε μορφή αφρού). Μέχρι στιγμής, μονάχα η πυκνότητα 2% είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση στις γυναίκες. Η παύση της θεραπείας οδηγεί σε αντιστροφή της θετικής επίδρασης μέσα σε 4-6 μήνες. Ανεκδοτολογικά, ο συνδυασμός της τοπικής μινοξιδίλης με τη φιναστερίδη φέρνει ορισμένες φορές καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται όταν οποιαδήποτε από τις δύο ουσίες χρησιμοποιείται μόνη της.

speaktothedoctor

Η φιναστερίδη είναι ένας ανταγωνιστικός αναστολέας του τύπου ΙΙ της 5α-ρεδουκτάσης, του ενζύμου που συμμετέχει στη μετατροπή της τεστοστερόνης στη μεταβολική της ουσία, την διϋδροτεστοστερόνη (DHT).  Μείωση της τάξεως του 70% στα επίπεδα της DHT στον ορό του αίματος και το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να επιτευχθεί στους άνδρες που ακολουθούν θεραπεία με φιναστερίδη. Σε κλινικές δοκιμές σε ανδρικού τύπου αλωπεκία στην κορυφή του κεφαλιού, παρατηρήθηκε ότι μετά από 5 χρόνια ο αριθμός των τριχών είχε αυξηθεί στο 65% των συμμετεχόντων (έναντι 0% στην ομάδα που λάμβανε placebo), ενώ η περαιτέρω απώλεια είχε επιβραδυνθεί στο 90% (έναντι 25% στην αντίστοιχη ομάδα του placebo). Σε άλλες μελέτες, η καλύτερη ανταπόκριση παρατηρήθηκε και πάλι στην κορυφή του κεφαλιού και η μικρότερη στη μετωπιαία περιοχή. Η φιναστερίδη είναι τερατογόνος ουσία και έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι παρενέργειες στους άντρες είναι ασυνήθεις και παρουσιάζονται σε λιγότερο από το 2% των ασθενών. Είναι απολύτως αναστρέψιμες μετά την παύση της θεραπείας, ενώ συχνά επιλύονται και κατά τη διάρκεια μιας συνεχούς αγωγής. Σε 7ετή κλινική μελέτη παρατηρήθηκε 24,8% μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς που ακολουθούσαν αγωγή με φιναστερίδη έναντι όσων λάμβαναν placebo. Περαιτέρω αναλύσεις αποκάλυψαν τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τη φιναστερίδη στο 30% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη και στο 27% των πιο προχωρημένων περιπτώσεων, ενώ παρατηρήθηκε και αυξημένη ευαισθησία της βιοψίας του προστάτη με τη χρήση φιναστερίδης.

Αν και υπάρχει έλλειψη από καλά ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές με άλλα αντι-ανδρογόνα, όπως η σπειρονολακτόνη και η οξεική κυπροτενόνη, στις γυναίκες, φαίνεται ότι η αξία αυτών των φαρμάκων είναι πιο έκδηλη σε όσες υποφέρουν από υπερανδρογονισμό.

Ευτυχώς, για πολλούς ασθενείς με ανδρικού και γυναικείου τύπου αλωπεκία που αντιστέκεται στη φαρμακευτική αγωγή, η πρόοδος στις επεμβατικές τεχνικές καθιστά τη μεταμόσχευση μαλλιών μία αξιόπιστη αποτελεσματική επιλογή. Η τελειοποίηση και η παγκόσμια υιοθέτηση της μεθόδου μεταμόσχευσης μεμονωμένων τριχοθυλακίων (FUE) αποφέρει φυσικά αποτελέσματα και μεγάλη πυκνότητα μαλλιών, κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι πριν από 10-15 χρόνια. Επιπλέον, οι παλαιότερες «ατυχείς» μεταμοσχεύσεις μπορούν συχνά να επιδιορθωθούν έτσι ώστε να υπάρξει φυσικό αποτέλεσμα στους ασθενείς που είχαν επιλέξει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης με την παλαιότερη μέθοδο FUT ή αλλιώς Strip.

Ορισμένα καλλυντικά προϊόντα μπορούν επίσης να παρέχουν ανακούφιση στους ασθενείς με τριχόπτωση σε περίπτωση που οι ιατρικές θεραπείες είτε είναι αναποτελεσματικές, είτε αντενδείκνυνται, ή που τα επιλέγουν απλά ως βοηθητικά μέσα. Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να καμουφλαριστεί είτε με τη βαφή του δέρματος του κεφαλιού με ειδικές χρωστικές σκόνες ή σπρέι, είτε με περούκες και άλλα πρόσθετα μαλλιών. Από την άλλη μεριά, η εφαρμογή εξτένσιον κατά την οποία ξένες τούφες μαλλιών προσκολλώνται σε μεμονωμένες τρίχες του κεφαλιού, δεν συστήνεται σε γενικές γραμμές λόγω της πιθανής ανάπτυξης μόνιμης ουλωτικής αλωπεκίας έλξης.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΛΩΠΕΚΙΑFaq icon e1497260232176 - Ανδρογενετική αλωπεκία