Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

← Επιστροφη στο blog

Αρχή φαλάκρας! Η μητέρα ή ο πατέρας είναι η αιτία;

Είσαι ακόμη πολύ νέος κι έχεις αρχίσει να χάνεις τα μαλλιά σου! Προτού σε “τρελάνει” η ιδέα πως θα γίνεις φαλακρός, σκέψου ότι η τριχόπτωση είναι μια φυσιολογική κατάσταση, όταν κάποιος χάνει μέχρι 100 τρίχες την ημέρα. Αν συμβαίνει κάτι ανάλογο και στη δική σου περίπτωση, μην ανησυχείς.

Αν όμως τα μαλλιά σου πέφτουν σε τούφες, τότε μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικού στρες ή προβλήματος υγείας. Η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη και με την κατάλληλη θεραπεία η κατάσταση πολλές φορές είναι αναστρέψιμη. Ωστόσο, αν η αιτία είναι η κληρονομικότητα πρέπει να αποδεχτείς πώς η παρακμή των μαλλιών σου έχει αρχίσει!

Κανονικά, κάθε τρίχα μαλλιών μετά από ένα στάδιο ανάπαυσης, πέφτει και αντικαθίσταται από μία νέα. Με την ανδρογενετική αλωπεκία (επιστημονική ονομασία της φαλάκρας), ο θύλακας της τρίχας συρρικνώνεται, οι τρίχες που εκφύονται είναι κοντύτερες και λεπτότερες, τα τριχοθυλάκια τελικά αποσπώνται και σταματάει η γένεση νέων τριχών.

Η φαλάκρα είναι μια γενετικά κληρονομική κατάσταση. Ξεκινάει με υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής στο τριχωτό της κεφαλής και εξαπλώνεται διαδοχικά στους κροτάφους, την κορυφή και σε όλη την γύρω περιοχή. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία, ακόμη και γύρω στα είκοσι. Η διαδικασία της απώλειας των μαλλιών μέχρι την απόκτηση πλήρης φαλάκρας μπορεί να διαρκέσει από 5 χρόνια, ή λιγότερο σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και 25 χρόνια.

Κι εδώ γεννιούνται τα εξής ερωτήματα: Γιατί κάποιοι άντρες διατηρούν τα μαλλιά τους μολονότι οι πατέρες τους είναι φαλακροί; Αν ένας πατέρας έχει ανδρογενετική αλωπεκία, θα αποκτήσει και ο γιος του; Ποιος τελικά φταίει για την κληρονομικότητα της φαλάκρας, ο πατέρας, η μητέρα ή και οι δύο;

Με βάση διάφορες μελέτες, το γεγονός ότι υπάρχει ομοιότητα μεταξύ πατέρων και γιων είναι κατανοητό, καθώς έχει αποδειχτεί ότι άντρες με φαλακρούς πατέρες είναι πιο πιθανό να καταλήξουν κι αυτοί χωρίς μαλλιά. Ωστόσο, γενετικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η απώλεια μαλλιών κληρονομείται από την πλευρά της μητέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα γονίδιο που συνδέεται με την ανδρογενετική αλωπεκία βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ, που οι άντρες το παίρνουν από τη μητέρα τους. Από αυτό συμπεραίνεται πως η ομοιότητα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη μεταξύ γιών και παππούδων από την πλευρά της μητέρας, παρά μεταξύ γιων και πατέρων. Έτσι, αν κάποιος κοιτάξει τους άντρες στην οικογένεια από την πλευρά της μητέρας του, μπορεί να σχηματίσει μια εικόνα για το μέλλον των μαλλιών του.

Από την άλλη, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ανδρογενετική αλωπεκία δεν οφείλεται σε ένα μόνο γονίδιο. Από όποια πλευρά της οικογένειας κι αν προέρχεται η κληρονομικότητα, είναι ένα πιθανό σημάδι του τι θα ακολουθήσει στο τριχωτό της κεφαλής των απογόνων. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλά διαφορετικά γονίδια που συμβάλλουν στην ανδρογενετική αλωπεκία. Μπορεί τα γονίδια να βρίσκονται κυρίως στο χρωμόσωμα Χ, υπάρχουν όμως και άλλα στο χρωμόσωμα Υ του πατέρα. Έτσι, για την απώλεια μαλλιών μπορεί να ευθύνονται και οι δύο γονείς. Απλά τα γονίδια της ανδρογενετικής αλωπεκίας τείνουν να επικρατούν από την πλευρά της μητέρας.

Επιπλέον, τα γονίδια για την ανδρογενετική αλωπεκία δεν ακολουθούν όλες τις γενιές ούτε εμφανίζονται σε όλα τα άτομα της ίδιας γενιάς. Έτσι εξηγείται το γεγονός πώς κάποιος μπορεί να έχει έναν αδελφό με πυκνά μαλλιά κι εκείνος να αντιμετωπίζει πρόβλημα απώλειας μαλλιών, που να τον κατατάσσει, για παράδειγμα, στην βαθμίδα 5 της κλίμακας Norwood, ακόμη κι αν είναι μικρότερος σε ηλικία.

Σε γενικές γραμμές, αν οι περισσότεροι από τους άντρες από την πλευρά της μητέρας και του πατέρα είναι φαλακροί, τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι τόσο εσύ όσο οι γιοι σου και τα αδέρφια σου έχετε μεγάλη πιθανότητα να έρθετε αντιμέτωποι με την ανδρογενετική αλωπεκία σε κάποια στιγμή της ζωής σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες εγκεκριμένες από τον FDA, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των μαλλιών, την επιβράδυνση της απώλειας, ακόμη και στην αποκατάσταση της πυκνότητας.

Στην IQ – Intensive Quality Hair Clinic αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλα τα είδη τριχόπτωσης με προηγμένες συνδυαστικές θεραπείες, που περιλαμβάνουν εφαρμογή φαρμακευτικών σκευασμάτων, αυτόλογη μεσοθεραπεία εμπλουτισμένου πλάσματος (Magellan TruPRP), φωτοθεραπεία με LASER χαμηλής έντασης, καθώς και Carboxytherapy για ενίσχυση της οξυγόνωσης και της μικροκυκλοφορίας στο τριχωτό της κεφαλής.

Εάν πάλι, σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε μεταμόσχευση μαλλιών, η τριχοσκοπικά ελεγχόμενη FUE Hair Transplant είναι η πλέον προηγμένη μέθοδος, που εφαρμόζεται στην IQ – Intensive Quality Hair Clinic με εγγύηση “Guarantee per follicle” για τον αριθμό των εκφυομένων τριχοθυλακίων στη λήπτρια περιοχή. Τα τριχοθυλάκια μεταφέρονται χωρίς πόνο και ουλές στις περιοχές με αραίωση, όπου και κατανέμονται με απόλυτα φυσικό τρόπο. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος και μετά τη θεραπεία η υγεία των μαλλιών παρακολουθείται ιατρικά από την εξειδικευμένη ομάδα, μέσω του ψηφιακού βιβλιαρίου IQ/e-Hair.Health, που παρέχεται δωρεάν από την IQ – Intensive Quality Hair Clinic.