Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Ειπαν & εγραψαν για εμας

Δημοσιότητα

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Μεταμοσχευση μαλλιων: Η επιστημη ειναι εδω

EXPRESS HEALTHY WAY Μάρτιος 2005

Η ανδρογενετική αλωπεκία δημιουργεί σοβαρή αραίωση μαλλιών και αποτελεί πρόβλημα κυρίως στους άντρες και λιγότερο στις γυναίκες. Η μεταμόσχευση μαλλιών δίνει οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για μια σύντομη και απλή διαδικασία με μόνιμα και φυσικά αποτελέσματα.

Ο δερματολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς αποκαλύπτει στο “H.W.” πληροφορίες για τη διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών.

> Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών; Πότε εφαρμόζεται;

Χ.Τ.: Όταν τα μαλλιά πέφτουν φυσιολογικά, ανανεώνονται οι τρίχες καθώς μετά την ολοκλήρωση του  κύκλου ζωής τους αντικαθιστώνται από νέες. Στην περίπτωση, όμως, που ο κύκλος ζωής μιας τρίχας διαταράσσεται, τότε ξεκινάει η τριχόπτωση που καταλήγει σταδιακά σε μόνιμη αραίωση. Η μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα της αραίωσης είναι η μεταμόσχευση των μαλλιών.

Η μεταμόσχευση των μαλλιών έχει ιστορία τουλάχιστον 60 χρόνων. Σκοπός της είναι η επιτυχής μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων στην πάσχουσα περιοχή της κεφαλής. Πρόκειται για μια εφαρμογή της κοσμητικής ιατρικής που γίνεται, μετά από τοπική αναισθησία, στο ιατρείο από εξειδικευμένους γιατρούς.

Η εξέλιξη της επιστήμης στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (στερεοσκοπικών μικροσκοπίων, εμφυτευτών μαλλιών) είναι πρωτοφανής και με  δυνατότητες για βέβαιη επίτευξη άριστου αποτελέσματος.

> Ποια είναι η διαδικασία της μεταμόσχευσης;

Χ.Τ.: Η διαδικασία περιλαμβάνει τη μεταφορά τριχοθυλακίων από τη δότρια ζώνη τριχοφυΐας στο πίσω μέρος της κεφαλής (ινιακή περιοχή) στη λήπτρια ζώνη μεταβλητής τριχοφυΐας (ορμονοεξαρτώμενη κροταφική, μετωπιαία ή βρεγματική περιοχή). Τα τριχοθυλάκια στη δότρια περιοχή εκ γενετής είναι προγραμματισμένα να παραμείνουν εφ’ όρου ζωής. Όταν τα τριχοθυλάκια αυτά τοποθετούνται στη ζώνη με την αραίωση συνεχίζουν να διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους. Για το λόγο αυτό, δεν πέφτουν ποτέ από τη λήπτρια περιοχή, αλλά αντίθετα, μεγαλώνουν κανονικά, όπως αν είχαν παραμείνει στη δότρια  περιοχή.

Η πλέον σύγχρονη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η Εξατομικευμένη Συνδυαστική Μεταμόσχευση Μαλλιών (Customized Combined HairTransplantation). Με τη μέθοδο αυτή συνδυάζουμε είδη μοσχευμάτων (μεμονωμένα τριχοθυλάκια ή ομάδες) μαζί με διαφορετικές τεχνικές εμφύτευσης μοσχευμάτων σε υποδοχές που έχουν ανοιχθεί με τα ειδικά εργαλεία, ώστε να προκύψει ένα απόλυτα επιτυχές και φυσικό αποτέλεσμα.

Η μέθοδος αυτή είναι εξατομικευμένη, δεν εμφανίζει παρενέργειες και έχει θεαματικά αποτελέσματα.

> Ποια είναι τα στοιχεία μιας επιτυχημένης μεταμόσχευσης;

Χ.Τ.: Μια επιτυχημένη μεταμόσχευση με απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα προκύπτει όταν:

  • Εμφυτεύεται μεγάλος αριθμός τριχοθυλακίων.
  • Γίνεται μέγιστη εκμετάλλευση δότριας περιοχής.
  • Τοποθετούνται τα τριχοθυλάκια με μεγάλη πυκνότητα, που ακολουθεί τη φυσιολογική εμφάνιση.
  • Οι απαιτούμενες συνεδρίες περιορίζονται σε 1 με 2, από 4 μέχρι 5 που συνηθιζόταν πιο παλιά.

> Πώς φαίνονται τα νέα μαλλιά;

Χ.Τ.: Για τεχνικούς λόγους, τα τριχοθυλάκια που μεταφέρονται έχουν τριχούλες. Ένα ποσοστό 30% με 90% από αυτές θα χαθούν μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες, κι εκείνες που θα παραμείνουν θα έχουν μεγαλώσει μέσα στον επόμενο μήνα κατά ένα εκατοστό. Όλες οι υπόλοιπες θα ξεκινήσουν να εκφύονται δύο μήνες μετά, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται το πολύ σε 12 μήνες.

> Πόσο διαρκεί όλη η διαδικασία;

Χ.Τ.: 3 με 4 ώρες χρειάζονται συνήθως, ανάλογα πάντα με την πάσχουσα περιοχή. Προσπαθούμε πάντα να περιορίζουμε χρονικά την επέμβαση στο όριο του εφικτού, για να μπορεί ο καθένας να την εντάσσει στο καθημερινό του πρόγραμμα χωρίς να ταλαιπωρείται. Επίσης, από επιστημονική άποψη η διάρκεια της επέμβασης δεν πρέπει να κρατάει πολύ καθώς μειώνεται η επιβίωση των τριχοθυλακίων που μεταφέρονται.

Ο χρόνος που τα τριχοθυλάκια παραμένουν εκτός είναι κρίσιμος, γι αυτό πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση των μοσχευμάτων. Το άτομο που έκανε μεταμόσχευση, θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του τις 4 πρώτες μέρες μετά την διαδικασία, να μην σκύβει ούτε να σηκώνει βάρη. Για μία εβδομάδα να αποφεύγει την κολύμβηση, αλλά μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

> Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα μιας μεταμόσχευσης;

Χ.Τ.: Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, διαρκεί μια ζωή. Όπως προανέφερα, τα μαλλιά μένουν μόνιμα λόγω της σταθερότητας της ζώνης από την οποία παίρνουμε τα μοσχεύματα. Σημαντικό ρόλο επίσης στη μεταμόσχευση παίζουν το χρώμα και η υφή των τριχών. Αν τα μαλλιά στη δότρια περιοχή είναι λευκά, λευκά θα αναπτυχθούν και στη δότρια περιοχή. Το μόνιμο αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης των μαλλιών είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου και σε μας είναι δεδομένο.

> Γυναίκες μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση;

Χ.Τ.: Ναι, αν πρόκειται για γυναίκες που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση ανδρικού τύπου, έχουν πλούσια δότρια περιοχή και θέλουν να καλύψουν κροτάφους και μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας, αλλά και αν επιθυμούν να πυκνώσουν τα υπάρχοντα μαλλιά τους. Έχοντας καλά μοσχεύματα μπορούμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά την αισθητική εικόνα των μαλλιών της κεφαλής.

> Υπάρχει περιορισμός σχετικά με την ηλικία που πρέπει να έχει κάποιος για να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών;

Χ.Τ.: Κανένας περιορισμός. Έχουμε κάνει μεταμόσχευση μαλλιών σε 70χρονους άνδρες και γυναίκες, όπως και σε παιδί για να αντιμετωπίσουμε περίπτωση εγκαύματος.