Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Οι πιο συχνες ερωτησεις πριν τη μεταμοσχευση μαλλιων

icon check up - Οι πιο συχνές ερωτήσεις πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών

Αποστολή φωτογραφιών

Για να μάθετε αν είστε κατάλληλοι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών, παρακαλείσθε να στείλετε φωτογραφίες από όλες τις πλευρές της κεφαλής σας (μπροστά, πίσω και δύο πλαϊνά), έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Θα σας ενημερώσουμε για τον αριθμό των τριχοθυλακίων που απαιτούνται για την κάλυψη των αραιωμένων περιοχών, καθώς και για το αντίστοιχο κόστος. Μπορείτε να αποστείλετε τις φωτογραφίες σας στο e-mail infoiqhair@gmail.com ή κάνοντας κλικ εδώ

Σημείωση: Φωτογραφηθείτε σε φωτεινό χώρο, χωρίς χρήση φλας και από απόσταση 30-40 εκατοστών του μέτρου. 

Αθήνα 210 72 42 600 & Μαρούσι 210 61 00 900
Ε-mail για αποστολή φωτογραφιών: infoiqhair@gmail.com

Ποια είναι τα σημεία υπεροχής της Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενης FUE;

Στα Ιατρεία IQ Hair Clinics γνωρίζουμε ότι τα τριχοθυλάκιά σας αποτελούν την περιουσία σας και τα προστατεύουμε με κάθε τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε τη σημερινή αλλά και τη μελλοντική σας εικόνα. Εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές για να εξασφαλίσουμε την επανέκφυση και την επιβίωση του καθενός τριχοθυλακίου που μεταφέρουμε, και προστατεύουμε τη δότρια και τη λήπτρια περιοχή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν τα τριχοθυλάκια καταστραφούν, δεν μπορούν να αναπληρωθούν από κανέναν.

  • Τριχοσκοπική μελέτη: Για τον σχεδιασμό της μεταμόσχευσης μαλλιών, χρησιμοποιούμε την εξέταση της τριχοσκόπησης, με την οποία μελετάμε τα χαρακτηριστικά των τριχοθυλακίων σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και διαπιστώνουμε τις δυνατότητες της δότριας περιοχής και τις ανάγκες της λήπτριας. Η μελέτη αυτή, που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου λογισμικού προγράμματος, επιτρέπει τον άριστο σχεδιασμό και κατανομή των τριχοθυλακίων, για να πετύχουμε το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Ενίσχυση αποτελέσματος με Οζονο/PRP: Για να μεγιστοποιήσουμε την επανέκφυση των τριχοθυλακίων, τα εμποτίζουμε με ένα διάλυμα εμπλουτισμένου με όζον πλάσματος του αίματος, που διακρίνεται για τις αναγεννητικές και αναπλαστικές του ιδιότητες. Εγχύσεις Οζονο/PRP εφαρμόζουμε και στη λήπτρια περιοχή για να προετοιμάσουμε τους ιστούς να υποδεχτούν τα νέα τριχοθυλάκια, καθώς και στη δότρια περιοχή για να επιταχύνουμε την επούλωσή της.
  • Πάνω από 7.500 τρίχες σε μία συνεδρία: Είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε απεριόριστο αριθμό μοσχευμάτων σε μία συνεδρία, ώστε να ικανοποιούμε τις ανάγκες κάθε περιστατικού.
  • Άριστο, φυσικό αποτέλεσμα: Είμαστε άριστα εκπαιδευμένοι και διαθέτουμε πολυετή εξειδίκευση και εμπειρία (συνολικά πάνω από 15.000 περιστατικά), που μας επιτρέπουν να εγγυόμαστε ένα άριστο, φυσικό αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός της προσθιας γραμμής και όλης της μεταμόσχευσης μαλλιών πραγματοποιείται πάντα με γνώμονα την εξελικτική διαδικασία της τριχόπτωσης, καθώς και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε τα πιο μικροσκοπικά εξατομικευμένα εργαλεία που εξασφαλίζουν την εμφύτευση των τριχοθυλακίων στο σωστό βάθος και με την κατάλληλη γωνία, ώστε η έκφυση των νέων μαλλιών να μην ξεχωρίζει από των υπολοίπων.

Δίνετε εγγύηση για το αποτέλεσμα;

Μάλιστα. Κάθε «Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη FUE» συνοδεύεται από εγγύηση επαναφύτρωσης για κάθε τριχοθυλάκιο που πληρώνετε (Guarantee per follicle). Πριν αλλά και μετά από δώδεκα μήνες από τη μεταμόσχευση μαλλιών, πραγματοποιείται τριχοσκόπηση στην οποία γίνεται καταμέτρηση των τριχοθυλακίων που μεταφέρθηκαν στις αραιωμένες περιοχές. Αν διαπιστωθεί ότι ορισμένα από τα τριχοθυλάκια αυτά δεν επαναφύτρωσαν (πέραν μιας μικρής φυσικής αποδεκτής απόκλισης της τάξης του 5%), τότε πραγματοποιείται συμπληρωματική FUE χωρίς χρέωση. Η τριχοσκόπηση αποτελεί το πιο αντικειμενικό και αξιόπιστο εργαλείο για την αναλυτική μελέτη του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης μαλλιών. Με την εξέταση της τριχοσκόπησης, που βασίζεται σε ένα εξελιγμένο επιστημονικό λογισμικό, μπορεί να καταγραφεί ανά πάσα στιγμή ο αριθμός των μεταμοσχευμένων τριχοθυλακίων, καθώς και ο αριθμός των τριχοθυλακίων που έχουν επαναφυτρώσει.

Η τριχοσκόπηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, αφού η καταμέτρηση των τριχοθυλακίων πραγματοποιείται με αυτοματοποιημένο τρόπο, και μάλιστα ανά τετραγωνικό εκατοστό του τριχωτού της κεφαλής.

Ποιες τρίχες μεταφέρονται στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Τα μαλλιά δεν φυτρώνουν τρίχα–τρίχα, αλλά με την μορφή τριχοθυλακίων, δηλαδή σε «οικογένειες» που περιέχουν 1 έως 5 το πολύ τρίχες. Αυτή είναι η βασική ανατομική μονάδα στα μαλλιά. Στη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών λοιπόν, μεταφέρονται μονάδες τριχοθυλακίων (follicular units), και όχι τρίχες ή μοσχεύματα δέρματος.

Από πού και πώς παίρνουμε τα μαλλιά;

Εκμεταλλευόμαστε πάντα τα τριχοθυλάκια της ζώνης σταθερής τριχοφυΐας στο πίσω μέρος του κεφαλιού (ινιακή περιοχή), που δεν είναι ευαίσθητα στη βλαπτική δράση των ορμονών.

Πριν από 15 χρόνια, χρησιμοποιούνταν ειδικά εργαλεία (κοπτήρες) για την εξαγωγή των μοσχευμάτων. Με την τεχνική αυτή, γινόταν με τυφλό τρόπο η αφαίρεση των τριχοθυλακίων, απαιτούταν τεράστιο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μεταμόσχευσης (π.χ. πάνω από 10 ώρες για 1.000 μοσχεύματα), επιβαλλόταν ξύρισμα της δότριας περιοχής και η μέθοδος είχε ένδειξη σε λιγότερο από το 5% των περιστατικών.

Στην πορεία του χρόνου, οι τεχνικές εκμετάλλευσης της δότριας περιοχής βελτιώθηκαν εντυπωσιακά, με τη χρήση μικροσκοπίων και ειδικών εργαλείων που επιτρέπουν την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων (follicular units) και τη μεταφορά τους στις αραιωμένες περιοχές. Ο λόγος για την πιο εξελιγμένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE (follicular unit extraction) που πραγματοποιείται ανώδυνα, χωρίς να χρειάζεται ράμματα και χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια.

book a transplantation appointment stripe el - Οι πιο συχνές ερωτήσεις πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών

Η έλλειψη μαλλιών από εκεί που θα τα πάρετε, θα φαίνεται;

Όχι. Η πυκνότητα των μαλλιών στη δότρια περιοχή είναι τέτοια που επιτρέπει την εκμετάλλευση του 50% των τριχοθυλακίων της, χωρίς η αραίωση να γίνει αντιληπτή στην περιοχή αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε περίπου 10.000 τριχοθυλάκια, δηλαδή περίπου 30.000 τρίχες.

Αφήνει σημάδια η μεταμόσχευση μαλλιών;

Όχι. Η σύγχρονη μέθοδος εξαγωγής μεμονωμένων τριχοθυλακίων (FUE) υπερέχει ακριβώς στο γεγονός ότι είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Σε αντίθεση με παλαιότερες μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών, η FUE δεν απαιτεί νυστέρι, καθώς τα τριχοθυλάκια εξάγονται με ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία ένα-ένα και μεταφέρονται ένα-ένα στις αραιωμένες περιοχές. Με τη μέθοδο αυτή, στη δότρια περιοχή δεν μένουν σημάδια ή ουλές, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ξεπερασμένη μέθοδο Strip, η οποία παρ’ όλα αυτά εφαρμόζεται ακόμα στις μέρες μας.

Πόσο διαρκούν τα μαλλιά της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι για μία ζωή. Η μονιμότητα των μαλλιών αυτών οφείλεται στη σταθερότητα της ζώνης που χρησιμοποιούμε για να πάρουμε τα μοσχεύματα. Άλλα χαρακτηριστικά, που μεταφέρονται επίσης στη μεταμόσχευση μαλλιών, είναι η υφή των τριχών και το χρώμα τους. Έτσι, όταν ασπρίσουν τα μαλλιά πίσω στη δότρια περιοχή, θα ασπρίσουν και εκεί που τα μεταφέραμε.

Η μονιμότητα του αποτελέσματος είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της μεταμόσχευσης μαλλιών και είναι δεδομένη. Μπορεί όμως να μετατραπεί και σε πρόβλημα, όταν η μέθοδος εφαρμόζεται από μη έμπειρους ιατρούς. Ένας λάθος σχεδιασμός, που μπορεί να ικανοποιεί κάποιον στα 25 του χρόνια, θα τον ακολουθεί για ολόκληρη τη ζωή του. Γι’ αυτό ο σχεδιασμός της μεταμόσχευσης μαλλιών θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο ιατρό που να συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους (διάγνωση ανδρογενετικής αλωπεκίας, εξέλιξη τριχόπτωσης, κ.α.), ώστε το αποτέλεσμα να δείχνει φυσικό και τις επόμενες δεκαετίες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Χρειάζονται κάποια ειδική φροντίδα τα μαλλιά της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Όχι. Τα νέα μαλλιά λούζονται, χτενίζονται, κουρεύονται και βάφονται κανονικά. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα για τη συντήρηση τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μαλλιών;

Ναι, όπως όταν δεν υπάρχει ζώνη σταθερής τριχοφυΐας  ή όπως στις περιπτώσεις μη ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωσης.

Μία άλλη περίπτωση είναι όταν η διαθέσιμη δότρια περιοχή είναι πολύ φτωχή ή πολύ μικρή για να υπάρξει αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Η σωστή, πλήρης και με αντικειμενικά κριτήρια διάγνωση δίνει την υπεύθυνη απάντηση. Για τη σωστή διάγνωση, το πλέον αντικειμενικό εργαλείο είναι η τριχοσκόπηση, με την οποία μελετάται η κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής ανά τετραγωνικό εκατοστό,  και εντοπίζονται οι ανάγκες των αραιωμένων περιοχών αλλά και οι δυνατότητες της δότριας περιοχής.

Τώρα πλέον, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και κατανομή των τριχοθυλακίων, παράλληλα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εκμετάλλευσης της δότριας περιοχής και τη χρήση μικροσκοπίων, μπορούμε να αναλάβουμε και προχωρημένες βαθμίδες τριχόπτωσης, πάντα όμως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.

Λόγοι υγείας σπανίως αποτελούν αντένδειξη στη σύγχρονη εποχή της μεταμόσχευσης μαλλιών και περιορίζονται μόνο στις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος.

Για την καταλληλότητα για μεταμόσχευση μαλλιών ανά αιτία τριχόπτωσης, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Πονάει;

Η μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία σε ιατρικό περιβάλλον. Κάποιοι παρομοιάζουν τη διαδικασία με την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η αλήθεια είναι ότι η στοματική κοιλότητα είναι πολύ πιο ευαίσθητη από το τριχωτό της κεφαλής.

Πολύ συχνά, άτομα που ξεκινούν τη μεταμόσχευση μαλλιών με ιδιαίτερο άγχος, καταλήγουν να κοιμούνται, όχι λόγω φαρμάκων αλλά λόγω της χαλάρωσης και της εμπιστοσύνης που δείχνουν στην ιατρική ομάδα.

book a transplantation appointment stripe el - Οι πιο συχνές ερωτήσεις πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών

Πόσο διαρκεί;

Ανάλογα με την περιοχή που έχουμε να καλύψουμε, ο μέσος χρόνος είναι από 2,5 έως 4 ώρες. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τη διάρκεια της διαδικασίας σε λογικά χρονικά πλαίσια, ώστε ο ενδιαφερόμενος να την εντάξει στην καθημερινότητα του και να μην καταλήξει σε μία ταλαιπωρία.

Στα χρονικά πλαίσια αυτά έχουμε τη δυνατότητα διεκπεραίωσης μεγάλων περιστατικών (mega-sessions), εμπλουτίζοντας κατάλληλα την ιατρική ομάδα με περισσότερο προσωπικό.

Χρειάζεται νοσηλεία μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών;

Όχι. Μετά το τέλος της διαδικασίας, μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας και από την επόμενη μέρα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Δεδομένου ότι με τη μέθοδο FUE δεν υπάρχουν ράμματα και τομές, δεν χορηγούνται παυσίπονα ή άλλη φαρμακευτική αγωγή μετά τη συνεδρία. Δεν τίθενται περιορισμοί στις καθημερινές δραστηριότητες, γι’ αυτό και η μέθοδος είναι κατάλληλη ακόμα και για τους επαγγελματίες αθλητές, όσους κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες και όσους δεν έχουν περιθώριο να απέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δουλειά τους.

Πότε ολοκληρώνεται η επούλωση;

Λίγες μέρες είναι αρκετές και για τη δότρια αλλά και για τη λήπτρια περιοχή, αφού τα σημεία εξαγωγής και εμφύτευσης των μεμονωμένων τριχοθυλακίων είναι μικροσκοπικά. Όπως τονίσαμε, με τη μέθοδο FUE δεν δημιουργούνται τομές και δεν τοποθετούνται ράμματα, επομένως ελαχιστοποιείται ο χρόνος ανάρρωσης.

Πόσο καιρό πρέπει να λείψω από την δουλειά μου;

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν απαιτείται ούτε μία ημέρα αδείας. Δεδομένου ότι η μέθοδος FUE είναι ελάχιστα επεμβατική, μπορείτε να επιστρέψετε από την επόμενη κιόλας ημέρα στην εργασία σας. Η αποχή από την εργασία δεν εξαρτάται από τον χρόνο ανάρρωσης, αλλά από το αν σας ενδιαφέρει η γνώμη των συναδέλφων σας. Αν έχετε αρκετά μαλλιά για να καλύψετε τα σημεία εξαγωγής και εμφύτευσης των τριχοθυλακίων, τότε η μέθοδος θα περάσει απαρατήρητη. Διαφορετικά, σε ένα άτομα με βαθμίδα τριχόπτωσης VI (με διαμορφωμένο κενό), αρκούν λίγες ημέρες απουσίας από τον εργασιακό χώρο.

Για όποιον το επιθυμεί βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα εκτέλεσης της μεταμόσχευσης μαλλιών χωρίς να ξυριστεί ούτε η δότρια, ούτε η λήπτρια περιοχή. Με την τεχνική Unshaven-FUE (U-FUE), τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται αφού οι τρίχες ψαλιδιστούν λίγο (σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάζεται ούτε αυτό το βήμα), και μεταφέρονται στις πάσχουσες περιοχές όπου τοποθετούνται ανάμεσα στις υπόλοιπες μακριές τρίχες. Καθότι τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται από διάφορα σημεία της δότριας περιοχής, τα σημεία του ψαλιδίσματος (τριμάρισμα) δεν είναι ορατά, καθώς κατ’ αρχάς είναι υπερβολικά μικρά και κατά δεύτερον καλύπτονται από το μήκος των γειτονικών τριχών. Για την Unshaven FUE, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Μετά από πόσο καιρό μπορώ να λουστώ;

Την επομένη μέρα της μεταμόσχευσης μαλλιών, μπορεί να λουστεί η δότρια περιοχή και από την 3η ημέρα ολόκληρο το κεφάλι. Το καθημερινό και καλό λούσιμο είναι απαραίτητο για την καθαριότητα και την υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η επούλωση και να φυτρώσουν τα νέα μαλλιά το συντομότερο.

Θα περάσει απαρατήρητη η όλη διαδικασία από το στενό μου περιβάλλον;

Αυτό εξαρτάται από τα υπάρχοντα μαλλιά. Σε κάθε περίπτωση όμως, μην ξεχνάτε ότι η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται για εσάς τους ίδιους πάνω από όλα και στην επιλογή αυτή θέλετε τους κοντινούς σας ανθρώπους συμπαραστάτες. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να τους το αποκρύψετε.

Πότε θα δω τα καινούργια μου μαλλιά;

Τα τριχοθυλάκια κατά την τοποθέτηση τους έχουν μικρές τρίχες για καθαρά τεχνικούς λόγους. Κάποιες από αυτές (το ποσοστό κυμαίνεται από 30 έως 90%) θα πέσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Όσες μείνουν, τον επόμενο μήνα θα έχουν ήδη μεγαλώσει κατά ένα εκατοστό. Οι υπόλοιπες θα αρχίσουν να ξαναφυτρώνουν από τον δεύτερο μήνα και η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί περίπου στο 12μηνο.

Για να δείτε την τελική εικόνα, δεν αρκεί απλά να ξεμυτίσουν οι καινούργιες τρίχες, αλλά και να μεγαλώσουν και να χτενιστούν με τις υπόλοιπες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αξίζει όλη αυτή η αναμονή για το τελικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

book a transplantation appointment stripe el - Οι πιο συχνές ερωτήσεις πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών

Έχει παρενέργειες;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία καθαρά δερματική διαδικασία. Δεν προκαλεί πονοκεφάλους, ούτε έχει άλλες παρενέργειες για τον οργανισμό.

Μπορεί η μεταμόσχευση μαλλιών να καλύψει τις απαιτήσεις μου σε μαλλιά;

Η μεταμόσχευση μαλλιών προσφέρει οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της αραίωσης με ένα φυσικό αποτέλεσμα που βελτιώνει ριζικά την εμφάνισή του, αρκεί βέβαια να εφαρμόζεται σωστά.

Ο αντικειμενικός στόχος δεν είναι η ανάκτηση της κώμης που είχε το εκάστοτε άτομο στα 20 του χρόνια, όταν ξεκινούσε η διαδικασία της τριχόπτωσης. Είναι άτοπο και μη ρεαλιστικό να υποσχεθεί κανείς κάτι τέτοιο.

Η καλλιέργεια των σωστών προσδοκιών για τη μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

Πόση επιφάνεια μπορεί να καλυφθεί με μία συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών;

Καλύπτουμε συνήθως δύο από τις τρεις ζώνες στις οποίες χωρίζεται το τριχωτό της κεφαλής.

Η πυκνότητα κάλυψης εξαρτάται από την δότρια περιοχή και τις διαστάσεις της περιοχής που θέλουμε να καλύψουμε.

Μπορούν να επωφεληθούν οι γυναίκες από τη μεταμόσχευση μαλλιών;

Βεβαίως. Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας με καλή δότρια περιοχή, καθώς και για πύκνωση φρυδιών και βλεφαρίδων. Επιλέγοντας τα κατάλληλα μοσχεύματα, μπορούμε να βελτιώσουμε την αισθητική ακόμα και μιας απαιτητικής γυναίκας.

Η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται μόνο στο τριχωτό της κεφαλής;

Γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει ανάγκη κάλυψης με μόνιμη τριχοφυΐα. Κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών για κάλυψη ουλών ή εγκαυμάτων οπουδήποτε στο σώμα. Αποκαθιστούμε ελλείψεις τριχών σε φαβορίτες, γένια, μουστάκια, φρύδια, βλεφαρίδες. Οι νέες τεχνικές που εφαρμόζουμε, μας το επιτρέπουν να το πραγματοποιούμε με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα;

Είναι απόλυτα φυσικό. Το αποτέλεσμα μιας σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών περνάει απαρατήρητο, καθώς τα νέα μαλλιά έχουν το ίδιο χρώμα, το ίδιο πάχος, την ίδια υφή και την ίδια γωνία έκφυσης με τα υπόλοιπα.

Πότε ολοκληρώνεται το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Η τελική εκτίμηση για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών γίνεται μετά από έναν χρόνο. Πρακτικά, στα περισσότερα περιστατικά στους δέκα μήνες έχουμε μια σαφή εικόνα.

Χρησιμοποιώ περούκα (πρόσθετο). Μπορώ να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών;

Ναι. Τα μαλλιά από τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, που είναι το κύριο πρόβλημα ενός πρόσθετου.

Πέραν τούτου, η φυσικότητα των μαλλιών της μεταμόσχευσης μαλλιών δεν συγκρίνεται με την ακαμψία και έλλειψη φυσικότητας που βλέπουμε συνήθως ακόμα και στο καλύτερο πρόσθετο.

Απλώς, στην αρχή η μεταμόσχευση μαλλιών στα άτομα που χρησιμοποιούν πρόσθετο, απαιτεί εξειδικευμένη παρακολούθηση έτσι ώστε το πρόσθετο να μην κάνει ζημιά στα καινούργια μαλλιά. Πάντως, το πρόσθετο μπορεί να χρησιμοποιηθεί 4 μέρες μετά τη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η μεταμόσχευση μαλλιών σταματά την τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση είναι μια εξελικτική διαδικασία που βέβαια δεν σταματά με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία στο σχεδιασμό της μεταμόσχευσης μαλλιών ώστε να καλύπτει τις αισθητικές ανάγκες για όλη την ζωή ενός ατόμου και να προβλέπει τη μελλοντική εξέλιξη της τριχόπτωσης.

Από ποια ηλικία μπορώ να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Έχουμε πραγματοποιήσει μεταμόσχευση μαλλιών σε παιδί ηλικίας 8 ετών για την αντιμετώπιση εγκαύματος, αλλά και σε άνδρες και γυναίκες 70 ετών για την τριχόπτωση τους.

Πότε είναι επιτυχημένη μια μεταμόσχευση μαλλιών;

Όταν γίνεται τοποθέτηση μεγάλου αριθμού τριχοθυλακίων, μέγιστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής, τοποθέτηση των τριχοθυλακίων με μεγάλη πυκνότητα η οποία πλησιάζει την φυσιολογική, και επιτυγχάνεται άριστο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα που περνάει απαρατήρητο.

Τι θέση έχει η τεχνολογία στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Η εφαρμογή των μικροσκοπίων στον διαχωρισμό των τριχοθυλακίων και οι διάφορες συσκευές αυτοματισμού, όπως οι διάφοροι εμφυτευτές (implanters) που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση τους, έχουν βελτιώσει την ποιότητα και την ταχύτητα με την οποία εφαρμόζεται η μέθοδος.

Παράλληλα, η ψηφιακή τριχοσκόπηση και το ψηφιακό δερματοσκόπιο μας επιτρέπουν την άνετη και αντικειμενική διάγνωση και παρακολούθηση του αποτελέσματος.

Τα εργαλεία αυτά είναι υποχρεωτικά πλέον για τον οποιοδήποτε συνάδελφο ασχολείται με τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια καινούργια μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Όχι. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, Ιάπωνες ιατροί είχαν αρχίσει την επιτυχή μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων σε πάσχουσες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής και του σώματος.

Το 1959, ο Αμερικανός πρωτοπόρος γιατρός στη μεταμόσχευση μαλλιών Dr. Norman Orentreich απέδειξε κλινικά τον επικρατούντα χαρακτήρα της δότριας περιοχής (donor dominance), σύμφωνα με τον οποίο τα μεταφερόμενα τριχοθυλάκια δεν είναι ευαίσθητα στη βλαπτική δράση των ανδρογόνων και ως εκ τούτου συνεχίζουν να παράγουν τρίχες εφ’ όρου ζωής στη δέκτρια περιοχή.

Έχουν περάσει 85 χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Μάλιστα, η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί πλέον μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για τους άνδρες. Σύμφωνα με στατιστική μελέτη της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS), το 2016 πραγματοποιήθηκαν περίπου 635.000 επεμβάσεις αποκατάστασης του τριχωτού της κεφαλής παγκοσμίως.

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Χρειάστηκε να φθάσουμε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για να συνειδητοποιήσουμε μια βασική αρχή της ανατομίας των τριχών: τα μαλλιά δεν φυτρώνουν τρίχα–τρίχα αλλά σε ομάδες τριχοθυλακίων (follicular units, FU), που περιέχουν 1, 2, 3, 4 και σπάνια 5 τρίχες, με κοινή παροχή αίματος, νεύρωση και σμηγματογόνο αδένα.

Αυτές οι ομάδες τριχών που υπάρχουν φυσιολογικά, πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, αν θέλουμε να έχουμε φυσικό αποτέλεσμα και μέγιστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής. Αυτό είναι εφικτό μόνο με την χρήση μικροσκοπίων.

Σεβόμενοι την ανατομία των τριχών που υπάρχει στη φύση – εκτός από μεγαλύτερη πυκνότητα – έχουμε την δυνατότητα να επιτύχουμε και την όποια γωνία φύτρωσης υπάρχει στη φύση, από 10 μοίρες γωνία στην περιοχή των κροτάφων και το πίσω μέρος του κεφαλιού μέχρι 60 μοίρες που μπορεί να είναι στο κέντρο. Η γωνία φύτρωσης είναι άλλος ένας κρίσιμος παράγοντας για τη φυσικότητα του αποτελέσματος.

Η μίμηση της φύσης είναι απαράβατος κανόνας και σε ό,τι αφορά τον όγκο των μαλλιών. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αποτέλεσμα όταν μεταφέρονται μόνο μονότριχα τριχοθυλάκια, διότι πολύ απλά αυτό δεν συμβαίνει στη φύση. Ο όγκος των μαλλιών προκύπτει από τα πολύτριχα τριχοθυλάκια, τα οποία πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. την κεντρική περιοχή του τριχωτού.

book a transplantation appointment stripe el - Οι πιο συχνές ερωτήσεις πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών

Διαβάστε επίσης: