Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

← Επιστροφη στο blog

Οι σταθμοί στην ιστορία της μεταμόσχευσης μαλλιών

Η ιστορία της ιατρικής αποκατάστασης της αραίωσης των μαλλιών άρχισε στην Ιαπωνία το 1930. Από τότε άλλαξε πολλές μορφές μέχρι τη σημερινή και πλέον σύγχρονη τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακικών μονάδων (FUE).

1930 Ο Ιάπωνας χειρουργός Sasagawa παρουσιάζει την ιδέα της μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων.

1939 Ο δερματολόγος Dr. Okuda δημοσιεύει μια πραγματικά επαναστατική μέθοδο για τα ιατρικά δεδομένα της εποχής και εφαρμόζει πρώτος την αυτομεταμόσχευση με την αξιοποίηση μικρών μοσχευμάτων.

1959 Ο Αμερικανός γιατρός Dr. Norman Orientreich ασχολείται με τη μελέτη μεταφοράς και μεταφύτευσης τριχών από την πίσω και πλάγια περιοχή του τριχωτού στις περιοχές της αραίωσης. Το 1952, πραγματοποιεί την πρώτη επέμβαση του είδους. Το 1959, δημοσιεύει την έρευνά του με τίτλο ‘’Autografts in Alopecias and other Selected Dermatological Conditions”. Οι έρευνες του Orιentreich απέδειξαν ότι οι μεταμοσχευθείς τρίχες διατηρούσαν τη γενετική τους αντίσταση στην τριχόπτωση – ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο μεταφυτεύονταν – και συνέχιζαν να αναπτύσσονται εφ’ όρου ζωής.

Το σημείο αυτό αποτέλεσε το κέντρο της θεωρίας της «Δοτικής Κυριαρχίας’’ (Donor Dominance), η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών, και εν ολίγοις περιγράφεται ως εξής: «Τα τριχοθυλάκια της περιοχής σταθερής τριχοφυΐας διατηρούν και μεταφέρουν τη γενετική τους ταυτότητα και στην περιοχή της αραίωσης, και συνεχίζουν να αναπτύσσονται απρόσκοπτα».

1970 Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών αφορούν σε μοσχεύματα αρκετά μεγάλης διαμέτρου, που αποτελούνται από 20-30 τριχοθυλάκια και κατά συνέπεια αποδίδουν μη φυσικό αποτέλεσμα.

1980 Το μέγεθος των μοσχευμάτων μειώνεται (12-20 τριχοθυλάκια). Τα αποτελέσματα όμως – όπως είναι φυσικό – είναι μη ικανοποιητικά από αισθητικής άποψης.

1990 Η επιστημονική εξέλιξη των τεχνικών μεταμόσχευσης συνεχίζεται με την εφαρμογή της Follicular Unit Transplantation (FUT), που αναπαράγει το φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών και μπορεί να αποδώσει απόλυτα φυσικό και τελειοποιημένο αισθητικά αποτέλεσμα. Το 1995, οι Bernstein και Rassman εισάγουν τον όρο “Follicular Unit”, υποστηρίζοντας ότι η μεταμόσχευση μαλλιών θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με μεταφορά τριχοθυλακίων, αφού τα τριχοθυλάκια είναι ο φυσικός τρόπος έκφυσης των μαλλιών.

Τα μοσχεύματα επουλώνονται μέσα σε 4 με 5 ημέρες, και σε μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Μέσα σε μερικούς μήνες, ένας κύκλος ανάπτυξης μαλλιών έχει επιτευχθεί και ο ασθενής έχει μια φυσική εμφάνιση, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.

H μεταμόσχευση μαλλιών χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και προχωρημένη αισθητική αντίληψη. Χρησιμοποιώντας τις βελτιωμένες τεχνικές, μπορεί κανείς να έχει φυσικά αλλά και σταθερά αποτελέσματα.

2002 Η επόμενη εξέλιξη στη μεταμόσχευση μαλλιών που φτάνει έως και στη σημερινή μορφή της, είναι η μέθοδος FUE (Follicular Unit Extraction). Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Masumi Inaba στην Ιαπωνία το 1988, ο οποίος εισήγαγε τη χρήση μιας βελόνας 1-mm για την εξαγωγή τριχοθυλακίων.

Στη συνέχεια  διεξήχθη με επιτυχία σε ασθενείς από τον Dr. Ray Woods στην Αυστραλία. Το 2002 περιγράφηκε για πρώτη φορά στην ιατρική βιβλιογραφία από τον William R. Rassman και Robert M. Bernstein στη δημοσίευσή τους “Follicular Unit Extraction: Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική για τη μεταμόσχευση Μαλλιών».

Έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με την προηγούμενη μέθοδο, από την οποία διαφέρει μόνο, ως προς τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται τα τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή. Δηλαδή, δεν λαμβάνεται ένα ενιαίο τμήμα το οποίο κατόπιν διαχωρίζεται, αλλά λαμβάνονται εξ αρχής πολλά μεμονωμένα τριχοθυλάκια. Διαβάστε όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου εδώ.