Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

← Επιστροφη στο blog

Σωστή διάγνωση-Αποτελεσματική θεραπεία της τριχόπτωσης

Για τους περισσότερους άνδρες, η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί να πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία, την γνωστή φαλάκρα, είναι η έντονη τριχόπτωση. Η ανδρογενετική αλωπεκία, συνήθως, εμφανίζεται σταδιακά. Ξεκινάει με την υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών και ακολουθείται από αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού και τους κροτάφους. Πώς θα μάθετε, αν η τριχόπτωση που έχετε είναι ανδρογενετική αλωπεκία και πώς θα την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά;

Η βασική αιτία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η κληρονομικότητα. Έρευνες έχουν δείξει πώς η αραίωση μαλλιών στους άνδρες συνδέεται με την ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Αυτό σημαίνει, πως όσοι έχουν κληρονομήσει στα γονίδιά τους το πρότυπο της ανδρικής φαλάκρας έχουν ευαίσθητα τριχοθυλάκια, τα οποία, με την επίδραση αυτής της φυσικής ορμόνης, αρχίζουν να συρρικνώνονται και να παράγουν τρίχες λεπτότερες και με μικρότερη διάρκεια ζωής. Το γεγονός αυτό συνεχίζεται μέχρι που τα τριχοθυλάκια δεν μπορούν πια να παράγουν δυνατά και υγιή μαλλιά και η αραίωση είναι πλέον μόνιμα εμφανής.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, που η αλωπεκία προκαλείται από πιο σοβαρά αίτια, όπως είναι ορισμένες μορφές καρκίνου, κάποια φάρμακα, παθήσεις του θυρεοειδούς και η λήψη αναβολικών. Συνεπώς, η τριχόπτωση δεν είναι μια απλή κατάσταση όπως νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Κάθε περίπτωση απώλειας μαλλιών έχει τη δική της αιτία, που πρέπει να εντοπιστεί με ακρίβεια από τον εξειδικευμένο γιατρό ώστε να σχεδιαστεί το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να κάνει κάποιος με πρόβλημα τριχόπτωσης είναι να εμπιστευθεί την υγεία των μαλλιών του σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην IQ – Intensive Quality Hair Clinic έχει πολύχρονη επιστημονική γνώση και εμπειρία στην έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων θεραπείας και μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η σωστή διάγνωση θεωρείται στην IQ το πρώτο σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική θεραπεία της τριχόπτωσης. Επιτυγχάνεται με μελέτη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και με μια σειρά εξετάσεων και ελέγχου, ώστε ο ειδικός να μπορέσει να εντοπίσει την παθογένεια και να αποκλείσει άλλα θέματα υγείας, όπως είναι οι μυκητιασικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής ή οι διατροφικές διαταραχές.

Το πλέον πολύτιμο εργαλείο στη διάγνωση της τριχόπτωσης από την  ιατρική ομάδα στην IQ – Intensive Quality Hair Clinic είναι η τριχοσκόπηση. Με την αυτοματοποιημένη αυτή μέθοδο, απεικονίζονται, καταγράφονται και αξιολογούνται ηλεκτρονικά μέσω ενός σύγχρονου λογισμικού προγράμματος, ο αριθμός, η πυκνότητα, η ποιότητα και η κατάσταση των τριχοθυλακίων στις μετωπιαίες, ινιακές και βρεγματικές περιοχές. Επιπλέον, η τριχοσκόπηση, με την εφαρμογή της κάθε 3 ή 6 μήνες, λειτουργεί και ως αντικειμενικός δείκτης για την αξιολόγηση του βαθμού δραστηριότητας της τριχόπτωσης και για την παρακολούθηση αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της ιατρικής ομάδας, για τη διάγνωση, είναι η κλίμακα Norwood, σύμφωνα με την οποία γίνεται καταγραφή του σταδίου εξέλιξης της ανδρογενετικής αλωπεκίας, ιδιαίτερα σημαντική για την ακριβή περιγραφή της έκτασης του προβλήματος. Επιπλέον, οι αιματολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό των διαταραχών που είναι υπεύθυνες για την απώλεια μαλλιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και βιοψία του δέρματος. Στα πλαίσια της καταγραφής του ιατρικού ιστορικού, ο εξειδικευμένος γιατρός συλλέγει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το εάν η τριχόπτωση βασίζεται σε γενετικούς ή εξωγενείς παράγοντες. Μόλις εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια της τριχόπτωσης, ο αρμόδιος γιατρός διαμορφώνει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα.

Στην IQ – Intensive Quality Hair Clinic, υπάρχει λύση για όλες τις περιπτώσεις τριχόπτωσης και αραίωσης μαλλιών. Στην περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία η πλέον προηγμένη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών FUE. Η διαδικασία γίνεται ανώδυνα, χωρίς ουλές και με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας. Τα μεμονωμένα τριχοθυλάκια μεταφέρονται με απόλυτη ασφάλεια από την δότρια στην λήπτρια περιοχή και κατανέμονται με απόλυτα φυσικό τρόπο. Η IQ-FUE συνοδεύεται από εγγύηση “Guarantee per follicle” για τον αριθμό των εκφυομένων τριχοθυλακίων, καθώς και από μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των μαλλιών μετά τη θεραπεία, μέσω του ψηφιακού βιβλιαρίου IQ/e-Hair.Health, το οποίο παρέχεται δωρεάν από την IQ – Intensive Quality Hair Clinic.