Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Ο,τι πρεπει να ξερετε για τα τριχοθυλακια

Οι τρίχες είναι κεράτινα εξαρτήματα του δέρματος με σχήμα νηματοειδές και κυλινδρικό , που αναδύονται λοξά από εγκολπώσεις της επιδερμίδας, δηλαδή τους τριχοσμηγματικούς θυλάκους ή τριχοθυλάκια.

Η τρίχα αποτελείται από την πρωτεΐνη κερατίνη και απαντάται μόνο στα θηλαστικά. Υπάρχουν δύο είδη τριχών: οι τελικές, που είναι παχιές και μακριές, και οι χνοώδεις που είναι λεπτές και κοντές και αποτελούν το χνούδι.

Οι τρίχες υπάρχουν σε όλη την επιφάνεια του σώματος, εκτός από τα πέλματα, τις παλάμες, τις πλάγιες επιφάνειες των δακτύλων, την ονυχοφόρο φάλαγγα, τη θηλή του μαστού, την πόσθη και τους ημιβλεννογόνους (χείλη, βάλανος, κλειτορίδα, μικρά χείλη στόματος και έσω επιφάνεια των μεγάλων χειλιών του αιδοίου).

Ο συνολικός αριθμός των τριχοθυλακίων υπολογίζεται σε 5 εκατομμύρια κατά τη γέννηση, από τα οποία το ένα εκατομμύριο βρίσκεται στην κεφαλή. Οι θύλακοι των εμβρυϊκών τριχών σχηματίζονται πριν την 9η εβδομάδα της εμβρυϊκής ζωής.

Η τρίχα διακρίνεται σε δύο τμήματα: το στέλεχος και τη ρίζα. Το στέλεχος είναι το ορατό μέλος της τρίχας και επεκτείνεται από το σημείο όπου εκβάλλει ο σμηγματογόνος αδένας (αυχένας του τριχοθυλακίου) μέχρι το ελεύθερο άκρο της. Οι σμηγματογόνοι αδένες μπορεί να είναι 1, 2 ή και περισσότεροι και περιβάλλουν τη ρίζα της τρίχας.

Η ρίζα βρίσκεται μέσα στο δέρμα και καταλήγει σε ένα παχύτερο, αχλαδοειδές άκρο, που λέγεται βολβός. Το κάτω μέρος του βολβού παρουσιάζει μια κοιλότητα, η οποία υποδέχεται τη θηλή του χορίου, η οποία είναι σχηματισμός γεμάτος αγγεία και νεύρα.

Από τη θηλή τρέφεται και αναπτύσσεται η τρίχα. Αλλοιώσεις της θηλής του χορίου έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της τρίχας. Η θηλή περιβάλλεται από τη μητρική στιβάδα του βολβού, τα κύτταρα της οποίας αναπαράγουν όλες τις στιβάδες της τρίχας. Η μιτωτική δράση των κυττάρων της μητρικής στιβάδας επηρεάζεται από υποδοχείς που είναι ευαίσθητοι (ή μη ευαίσθητοι) στα κυκλοφορούντα  ανδρογόνα.

Μεταξύ των κυττάρων της μητρικής στιβάδας βρίσκονται και τα μελανινοκύτταρα, υπεύθυνα μέσω της μελανίνης για το χρώμα των τριχών. Από την ευμελανίνη προέρχεται το καφέ-μαύρο χρώμα, ενώ από τη φαιομελανίνη το κόκκινο-ξανθό χρώμα των τριχών.

Online Ιστορικό

Η λεύκανση των τριχών φαίνεται να οφείλεται στη μείωση παραγωγής μελανίνης και  στην παρουσία στα κύτταρα του μυελού μικροσκοπικών φυσαλίδων αέρα, που αντανακλούν το φώς.

Το χόριο που περιβάλλει το τριχοθυλάκιο σχηματίζει ένα έλυτρο συνδετικού ιστού, πάνω στο οποίο προσφύονται λοξά δεσμίδες λείων μυϊκών ινών προερχόμενων από τη θηλώδη στιβάδα του χορίου, που αποτελούν τους ανελκτήρες μύες των τριχών. Σχηματίζεται έτσι ένα τρίγωνο αποτελούμενο από τον ανελκτήρα μυ, την επιδερμίδα και το τριχοθυλάκιο.

Ο φυσιολογικός ρυθμός απώλειας τριχών είναι περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα, με τον μέσο αριθμό τριχών στην κεφαλή να είναι γύρω στις 100.000. Κάθε τριχοθυλάκιο χρειάζεται περίπου 6 μήνες για να αντικαταστήσει την τρίχα που χάθηκε με μία καινούργια.

Όσο περνά η ηλικία, ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών επιβραδύνεται. Κάθε τρίχα μπορεί να έχει μέση διάρκεια ζωής επτά χρόνια. Το καλοκαίρι ο ρυθμός παραγωγής των μαλλιών αυξάνεται, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Όταν η μελανίνη μειώνεται, τα μαλλιά αρχίζουν να  γκριζάρουν ή να ασπρίζουν.

Η ελαστικότητα αποτελεί χαρακτηριστικό μιας υγιούς τρίχας.