Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Εμβρυολογια και ανατομια του τριχικου θυλακου

Ο τριχικός θύλακος αποτελεί ένα μοναδικό και σύνθετο βιολογικό σύστημα.

Οι τρίχες έχουν πρωταρχικό ρόλο τη θερμική μόνωση του σώματος. Όμως, στο σύγχρονο άνθρωπο οι τρίχες πέραν της προστατευτικής τους λειτουργίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στη κοινωνική ζωή των ανθρώπων.

Στη βασική έρευνα της βιολογίας της τρίχας μετέχουν πλέον ερευνητές της κυτταρικής και μοριακής βιολογίας με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει νέα δεδομένα, τα οποία αξιοποιούνται στην εφαρμογή θεραπευτικών μεθόδων σε σχέση με τις παθήσεις των τριχών.

BANNER GR 14 - Εμβρυολογία και ανατομία του τριχικού θυλάκουbannerGR3 15 - Εμβρυολογία και ανατομία του τριχικού θυλάκου       bannerGR2 15 - Εμβρυολογία και ανατομία του τριχικού θυλάκου

Κατά την διάρκεια της ενδομήτριου ζωής, ο σχηματισμός των τριχικών θυλάκων ξεκινά από το κεφάλι και σταδιακά επεκτείνεται στο σώμα. Οι τριχικοί θύλακοι αρχικά παράγουν χνούδι. Αμέσως μετά τη γέννηση του ανθρώπου, ο αριθμός των τριχικών θυλάκων παραμένει σταθερός. Κατά τη δέκατη εβδομάδα της κυήσεως αναπτύσσεται ο τριχικός θύλακος, ενώ στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης, η επιθηλιακή πρωτογενής καταβολή του τριχικού θυλάκου μετατρέπεται στον αρχικό θύλακο.

Οι τριχικοί θύλακοι καλύπτουν όλη την επιφάνεια του δέρματος, με εξαίρεση τις παλάμες, τα πέλματα, τη βάλανο του πέους και τα μικρά χείλη του αιδοίου. Το σύνολο των τριχικών θυλάκων στο σώμα είναι περίπου 5 εκατομμύρια, ενώ οι 100 χιλιάδες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής, το οποίο παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη πυκνότητα.

Μετά το σχηματισμό του χνοωδούς τριχώματος, χαρακτηριστικό της προγεννητικής περιόδου, αναπτύσσονται δύο τύποι τριχών:

α) Οι τελικές τρίχες, που μπορούν να φτάσουν σε μήκος και το ένα μέτρο. Έχουν έναν κεντρικό μυελό, ο οποίος αποτελείται από σκελετό κερατίνης. Ο βολβός της τρίχας των τελικών αναγενών τριχών εντοπίζεται στο υποδόριο λίπος.

β) Οι χνοώδεις τρίχες, οι οποίες είναι μικρότερες, δεν περιέχουν μυελό και το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά.