Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Τυποι τριχωματος

Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την περιοχή του σώματος και ορισμένα μορφολογικά κριτήρια, το τρίχωμα διακρίνεται σε:

Εμβρυικό χνοώδες τρίχωμα

Είναι το πρώτο εμβρυϊκό τρίχωμα που παράγεται κατά την ενδομήτρια ζωή από τους εμβρυικούς θύλακες. Οι τρίχες είναι απαλές χωρίς μυελώδη ουσία και συνήθως χωρίς χρώμα. Τον 7ο με 8ο μήνα της ενδομήτριας ζωής το τρίχωμα αποπίπτει. Αυτή την πρώτη γενιά τριχών μπορούμε να την παρατηρήσουμε σε πρόωρα βρέφη ή και σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις.  Επίσης, εμφανίζεται στην γυροειδή αλωπεκία.

Χνοώδες τρίχωμα

Η δεύτερη γενιά τριχών που σπάνια υπερβαίνουν τα δύο εκατοστά σε μήκος, ενώ παραμένουν απαλές, είναι χωρίς μυελώδη ουσία και μπορεί να είναι χρωματιστές ή όχι.

Ενδιάμεσο τρίχωμα

Το χνοώδες τρίχωμα στην παιδική ηλικία αρχίζει να αλλάζει αποκτώντας περισσότερο χρώμα, καθώς και μυελό. Η αλλαγή αυτή διαρκεί σε όλες τις περιοχές του σώματος μέχρι και την εφηβεία.

Τελικό τρίχωμα

Κατά την διάρκεια της εφηβείας, οι τρίχες γίνονται σταδιακά πιο μακριές και  αποκτούν μεγαλύτερο πάχος, καθώς και χρώμα.

BANNER GR 14 - Τύποι τριχώματοςbannerGR3 15 - Τύποι τριχώματος       bannerGR2 15 - Τύποι τριχώματος

Στην κεφαλή, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές ως προς το χρώμα και το σχήμα, αλλά όχι ως προς την κατεύθυνση.

Στις βλεφαρίδες συντελείται χρονικά πιο γρήγορα η αλλαγή σε τελικές τρίχες από ό,τι σε άλλες περιοχές του σώματος.

Κατά την διάρκεια της ήβης, τα ανδρογόνα συμβάλλουν στη αύξηση του ρυθμού αλλαγής του τριχώματος, έτσι στις μασχάλες και το εφήβαιο το τρίχωμα πυκνώνει, και το στέλεχος γίνεται σπειροειδές ή περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του με τελικό μήκος που φτάνει έως και 6 εκατοστά.

Στα αγόρια, οι τελικές τρίχες εμφανίζονται πρώτα στο άνω χείλος και κατόπιν στα μάγουλα και τέλος στο πηγούνι, ενώ στον υπόλοιπο κορμό το τελικό τρίχωμα αναπτύσσεται σε σχέση με το φύλο.  Στους άντρες, θα αναπτυχθεί στο επιγάστριο, τους γλουτούς, το στήθος, τα χέρια και τους ώμους.

Το ποσοστό τριχοθυλάκιων που θα εξελιχθεί παράγοντας τρίχες στους άντρες είναι περίπου 90%, ενώ αντίστοιχα στις γυναίκες 35%.