Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Ειπαν & εγραψαν για εμας

Δημοσιότητα

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Τριχοπτωση Ανδρων

Ωραία εμφάνιση, κοινωνική αποδοχή, επαγγελματική επιτυχία. Τα πλούσια μαλλιά μοιάζουν να θέτουν ένα σημαντικό λιθαράκι στο οικοδόμημα της αυτοεκτίμησης και να αποτελούν ένα «εφαλτήριο» για την αποδοχή από το άλλο φύλο, το κοινωνικό περιβάλλον, την επαγγελματική αρένα. Όταν λοιπόν αρχίζουν να πέφτουν, κλονίζεται όλο το «είναι».

Αναζητήστε θεραπεία για την τριχόπτωση στα IQ Hair Clinics

 • Διάγνωση των αιτιών της τριχόπτωσης με βάση λεπτομερή τριχοσκόπηση 
 • Οι πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπευτικές μέθοδοι για κάθε τύπο τριχόπτωσης και αλωπεκίας
 • Συγκριτική τριχοσκοπική μελέτηγια την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του θεραπευτικού πλάνου
 • IQ/e-Hair.Health–Συμβουλευτική υποστήριξη εφ’ όρου ζωής για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών χωρίς οικονομική επιβάρυνση
 • 25 χρόνια εμπειρίας & εξειδίκευσης στις θεραπείες τριχόπτωσης και τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών
 • Πολυβραβευμένα ιατρεία για τις Καινοτόμες Υπηρεσίες τους και τις Υπηρεσίες Ιατρικού Τουρισμού με HealthCare Awards

Κλίμακα Norwood

Η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει μόνο το κεφάλι ή και ολόκληρο το σώμα. Με την έγκαιρη διάγνωση, τη σωστή αντιμετώπιση των αιτιών και την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης, η τριχόπτωση μπορεί να αναχαιτιστεί και να μην οδηγήσει ποτέ σε αλωπεκία (δηλαδή σε μόνιμη εμφανή αραίωση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόοδος της τριχόπτωσης στους άνδρες μετριέται σε βαθμίδες της κλίμακας Norwood:

τριχόπτωση ανδρών κλίμακα Norwood

Η κλίμακα Norwood

Τα Είδη της Τριχόπτωσης

Φυσιολογική τριχόπτωση

Ένα μέσο τριχωτό κεφαλής έχει περίπου 100.000 τρίχες. Στο πλαίσιο της φυσικής ανανέωσης, χάνονται καθημερινά 50-100 τρίχες, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τις τρεις φάσεις του κύκλου ζωής τους (αναγενή, καταγενή και τελογενή). Οι τρίχες αυτές πέφτουν για να αντικατασταθούν άμεσα από καινούργιες. Η ποσότητα της απώλειας αυτής δεν προκαλεί αξιοσημείωτη διαφορά στην πυκνότητα των μαλλιών.

Εποχική τριχόπτωση

Η εποχική τριχόπτωση διαρκεί συνήθως δύο μήνες και αποτελεί αναστρέψιμη κατάσταση. Οι περίοδοι που εμφανίζεται είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, και σε γενικές γραμμές επηρεάζονται οι γυναίκες περισσότερο από τους άντρες.

Παθολογική τριχόπτωση

Σε κάποιες περιπτώσεις, η διάχυτη τριχόπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός κάποιας μορφής αλωπεκίας (δηλαδή μόνιμης εμφανής αραίωσης). Τα μαλλιά χάνονται, επανεκφύονται και πέφτουν ξανά σε έναν πιο σύντομο επαναλαμβανόμενο κύκλο ζωής. Ή χάνονται και επανεκφύονται με αλλαγές στις προδιαγραφές της τρίχας (το χρώμα, την ποιότητα και την ποσότητα). Ή χάνονται και δεν επανεκφύονται, επειδή οι θύλακες συρρικνώνονται και αδρανούν. Στην περίπτωση αυτή, η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται παθολογική και μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία.

Κληρονομική προδιάθεση (ανδρογενετική τριχόπτωση)

Η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης είναι μία κληρονομική προδιάθεση, που χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως ανδρογενετική τριχόπτωση. Τα γονίδια προκαλούν ευαισθησία των τριχοθυλακίων στις ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα) που υπάρχουν στον οργανισμό, ανεξαρτήτως της ποσότητάς τους.

Στο 5% των ανδρών η πάθηση αρχίζει πριν την ηλικία των 20 ετών. Τα τριχοθυλάκια αρχίζουν να παράγουν όλο και λεπτότερες τρίχες, φτάνοντας προοδευτικά να παράγουν μόνο χνούδι. Στους άνδρες, τα μαλλιά αρχίζουν συνήθως να αραιώνουν από την πρόσθια γραμμή του μετώπου, ακολουθώντας μία φορά που θυμίζει το γράμμα Μ.

speaktothedoctor

Γυροειδής τριχόπτωση

Πρόκειται για μία αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα ίδια τα τριχοθυλάκια και προκαλεί έντονη τριχόπτωση. Αν αυτή εξελιχθεί, δημιουργεί αποψιλωτικές πλάκες (άτριχες περιοχές) σε στρογγυλό ή οβάλ σχήμα στο τριχωτό της κεφαλής ή και σε ολόκληρο το σώμα. Η τριχόπτωση συνήθως δεν είναι μόνιμη. Τα μαλλιά επανεκφύονται μέσα σε έναν χρόνο στους περισσότερους ασθενείς.

Έχει υπολογιστεί ότι η γυροειδής τριχόπτωση προσβάλλει το 1%-2% του πληθυσμού. Συχνά συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, κ.α.

Διάχυτη τριχόπτωση

Στην περίπτωση αυτή, μεγάλος αριθμός τριχών μπαίνει πρόωρα στην τελογενή φάση, που συνεπάγεται λέπτυνση και πέσιμο των μαλλιών. Συνήθως, δεν επηρεάζεται περισσότερο από το 50% των μαλλιών. Η τριχόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί έως και τρεις μήνες μετά από την οφειλόμενη αιτία. Τέτοιες αιτίες είναι:

 • Ψυχικό ή σωματικό στρες, όπως μία πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, μία σοβαρή ασθένεια, ένα εμπύρετο επεισόδιο, την απότομη και υπερβολική απώλεια βάρους, ένα διαζύγιο ή τον χαμό ενός οικογενειακού μέλους.
 • Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, όπως υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης.
 • Έλλειψη στον οργανισμό κυρίως σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνες D και Β12, φυλλικό οξύ και λιπαρά οξέα.
 • Παρενέργειες από συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά, χημειοθεραπευτικά, αντιψυχωσικά, αντιϋπερχοληστερινικά, θάλλιο, βορικό οξύ. Συνήθως, η τριχόπτωση σταματάει και η τριχοφυΐα αποκαθίσταται μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.

Τραυματική τριχόπτωση

Υπάρχουν δύο τύποι τριχόπτωσης που δεν σχετίζονται με τη διαταραχή του κύκλου ζωής της τρίχας.

Τριχοτιλλομανία

Πρόκειται για μία ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί το άτομο να τραβάει και να ξεριζώνει τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια του. Συνήθως, αναφέρεται ένα αίσθημα κλιμακωμένης έντασης πριν το τράβηγμα και ένα αίσθημα ανακούφισης αμέσως μετά. Οι περιοχές που αραιώνουν, είναι σποραδικές με ακανόνιστο σχήμα.

Τριχόπτωση από έλξη

Προκαλείται όταν τα μαλλιά είναι χτενισμένα και τραβηγμένα πολύ σφιχτά, όπως για παράδειγμα σε μία κοτσίδα. Γίνεται πιο έντονα ορατή γύρω από το πρόσωπο.

Τριχόπτωση νοσογενής

Πρόκειται για μία μορφή τριχόπτωσης που οφείλεται σε κάποια πάθηση.

 • Διαταραχές ανάπτυξης και κληρονομούμενα νοσήματα: απλασία δέρματος, επιδερμικοί σπίλοι, ποροκεράτωση του Mibelli, ιχθυάσεις, νόσος Darier, κ.α.
 • Βλάβες από φυσικά αίτια: μηχανικά τραύματα, εγκαύματα, ακτινοδερματίτιδα
 • Μικροβιακές φλεγμονές: δερματοφυτίες, βακτηριακές λοιμώξεις, λεισμανίαση, ιογενείς λοιμώξεις (έρπης ζωστήρ, ανεμοβλογιά, ευλογιά)
 • Νεοπλασίες: βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ουλοποιητικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μεταστατικά καρκινώματα
 • Διάφορες άλλες δερματοπάθειες αγνώστου αιτιολογίες: ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, κ.α.