Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος | Επικοινωνία
←Επιστροφη στην αρχικη

Tριχοπτωση γυναικων

Για τις περισσότερες γυναίκες, τα μαλλιά είναι κάτι παραπάνω από τρίχες. Αποτελούν ένα μέσο έκφρασης του στυλ, του ταμπεραμέντου και της προσωπικότητάς τους. Ακόμα και επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα μαλλιά και η αυτοεικόνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Αντιμετωπίστε την τριχόπτωση στα IQ Hair Clinics

 • Λεπτομερής τριχοσκοπική μελέτη για την έγκυρη διάγνωση της αιτίας της τριχόπτωσης
 • Οι πιο εξελιγμένες θεραπείες για κάθε τύπο τριχόπτωσης και αλωπεκίας
 • Συγκριτική τριχοσκοπική ανάλυση για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής
 • IQ/e-Hair.Health – Δια βίου συμβουλευτική υποστήριξη χωρίς χρέωση για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών
 • 25 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στις θεραπείες τριχόπτωσης και τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών
 • Ιατρεία βραβευμένα για τις Καινοτόμες Υπηρεσίες τους και τις Υπηρεσίες Ιατρικού Τουρισμού με HealthCare Awards

Πώς εξελίσσεται η τριχόπτωση στις γυναίκες

Αν κάποιο πρωινό τα μαλλιά αποδεικνύονται επίμονα ατίθασα, αυτό είναι αρκετό για να προκαλέσει κακοδιαθεσία όλη μέρα (στα αγγλικά το φαινόμενο αυτό περιγράφεται ως “bad hair day”). Πόσο μάλλον λοιπόν αν ξεκινήσει το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Αν και η επακόλουθη αραίωση αργεί να γίνει ορατή, το καθημερινό μάζεμα μιας τούφας μαλλιών από τη βούρτσα αρκεί για να εκκινήσει μία καταθλιπτική διάθεση.

Η αραίωση των μαλλιών δεν είναι ένα ανδρικό «κουσούρι», όπως πολλές γυναίκες πιστεύουν. Στην πραγματικότητα, το 40% των ατόμων που βιώνουν παροδική ή μόνιμη τριχόπτωση είναι γυναίκες. Σε κάποιες από αυτές, τα μαλλιά χάνουν τον όγκο τους σε όλο το κεφάλι, ενώ σε άλλες το πρόβλημα εντοπίζεται στην κορυφή του κεφαλιού (το λεγόμενο στεφάνι). Σε αντίθεση με τους άντρες, το γυναικείο κεφάλι σπάνια «αδειάζει» γύρω από το μέτωπο (τη πρόσθια μετωποκροταφιαία γραμμή).

Η τριχόπτωση επηρεάζει το κεφάλι, μπορεί όμως και το σώμα. Όταν η διάγνωση γίνεται έγκαιρα, αντιμετωπίζονται σωστά τα αίτια και υπάρχει ενημέρωση για τον τρόπο πρόληψης, τότε η τριχόπτωση μπορεί να σταματήσει και να μην καταλήξει σε αλωπεκία (εμφανής μόνιμη αραίωση).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εξέλιξη της τριχόπτωσης στις γυναίκες υπολογίζεται με βάση τα στάδια της κλίμακας Ludwig:

Η κλίμακα Ludwig

Η κλίμακα Ludwig

Τα Είδη της Τριχόπτωσης

Φυσιολογική τριχόπτωση

Σε ένα μέσο κεφάλι υπάρχουν κατά προσέγγιση 100.000 τρίχες. Λόγω της φυσιολογικής ανανέωσης, κάθε μέρα χάνονται 50 με 100 τρίχες, όσες δηλαδή έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους στις τρεις φάσεις του (αναγενής, καταγενής και τελογενής φάση). Αυτές οι τρίχες αντικαθίστανται αμέσως από νέες. Στη φυσιολογική τριχόπτωση, οι τρίχες που χάνονται δεν επηρεάζουν την πυκνότητα των μαλλιών.

Εποχική τριχόπτωση

Πρόκειται για τριχόπτωση που συνήθως διαρκεί δύο μήνες και είναι αναστρέψιμη. Εμφανίζεται άνοιξη και φθινόπωρο, και κυρίως επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες.

Παθολογική τριχόπτωση

Υπάρχουν περιπτώσεις που μία διάχυτη τριχόπτωση λειτουργεί ως προειδοποιητική κατάσταση μιας επερχόμενης αλωπεκίας. Τα μαλλιά που χάνονται, ξαναφυτρώνουν και χάνονται ξανά σύντομα και επαναλαμβανόμενα. Ή τα μαλλιά που πέφτουν, επανεκφύονται αλλά με διαφορετική δομή τρίχας (αλλαγή σε χρώμα, ποιότητα και ποσότητα). Ή όσα μαλλιά χάνονται, δεν ξαναφυτρώνουν επειδή τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται και παύουν να λειτουργούν. Τότε, η τριχόπτωση είναι παθολογική.

Ανδογενετική τριχόπτωση (κληρονομικότητα)

Η κληρονομικότητα είναι η πλέον συνήθης αιτία τριχόπτωσης, που επιστημονικά χαρακτηρίζεται σαν ανδρογενετική τριχόπτωση. Τα γονίδια καθιστούν τα τριχοθυλάκια ευαίσθητα στα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες) του οργανισμού, ανεξάρτητα από την ποσότητά τους.

Τα τριχοθυλάκια παράγουν κάθε φορά πιο λεπτές τρίχες μέχρι το σημείο εκείνο που το μόνο που παράγουν είναι χνούδι. Οι γυναίκες κρατάνε πυκνό το τρίχωμα στην αρχή του μετώπου, αλλά παρουσιάζουν αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού (στο λεγόμενο στεφάνι).

speaktothedoctor

Γυροειδής τριχόπτωση

Είναι αυτοάνοση δυσλειτουργία, με το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα τριχοθυλάκια προκαλώντας σοβαρή τριχόπτωση. Αν δεν αναχαιτιστεί και εξελιχθεί, δημιουργούνται στο τριχωτό της κεφαλής και/ή σε όλο το σώμα άτριχες περιοχές (αποψιλωτικές πλάκες) σε σχήμα οβάλ ή στρογγυλό. Συνήθως, η τριχόπτωση είναι προσωρινή. Στους πιο πολλούς ασθενείς, τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Εκτιμάται πως η γυροειδής τριχόπτωση εμφανίζεται στο 1% με 2% του πληθυσμού. Πολλές φορές εκδηλώνεται ταυτόχρονα με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως είναι η λεύκη, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, και άλλες.

Διάχυτη τριχόπτωση

Στη διάχυτη τριχόπτωση, πολλές τρίχες μπαίνουν πρώιμα στην τελογενή τους φάση, γεγονός που σημαίνει ότι λεπταίνουν και πέφτουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις επηρεάζεται ποσοστό μαλλιών λιγότερο από το 50%. Από τη στιγμή που θα προκληθεί το αίτιο, η τριχόπτωση θα εκδηλωθεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Ανάλογα αίτια είναι:

 • Σωματικό ή ψυχολογικό στρες, όπως είναι για παράδειγμα ένα πρόσφατο χειρουργείο, κάποια ασθένεια σοβαρή, μια εμπύρετη κατάσταση, η υπερβολική και η απότομη απώλεια βάρους, ο χωρισμός ή ο χαμός ενός μέλους της οικογένειας.
 • Ενδοκρινικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης που δεν είναι ρυθμισμένος.
 • Διατροφή φτωχή κυρίως σε σίδηρο, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες D και Β12, λιπαρά οξέα και φυλλικό οξύ.
 • Παρενέργειες από κάποια φάρμακα, όπως αντιθυρεοειδικά, αντιπηκτικά, χημειοθεραπευτικά, αντιϋπερχοληστερινικά, αντιψυχωσικά, αντισυλληπτικά, βορικό οξύ, θάλλιο. Μετά την παύση της φαρμακευτικής αγωγής, η τριχόπτωση, συνήθως, σταματάει και αποκαθίσταται η τριχοφυΐα.
 • Ορμονικές διακυμάνσεις στην εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες βλέπουν τα μαλλιά τους να πυκνώνουν κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων διατηρούν για περισσότερο διάστημα τις τρίχες σε καταγενή φάση, καθυστερώντας έτσι την πτώση τους. Μετά τον τοκετό όμως, τα επίπεδα των ορμονών επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα και οι «προστατευμένες» από τις ορμόνες τρίχες πέφτουν μαζεμένες. Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να επιστρέψουν τα μαλλιά στη φυσιολογική τους κατάσταση.
 • Ορμονικές αλλαγές από τη λήψη αντισυλληπτικών. Μία πιθανή παρενέργεια από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών είναι η τριχόπτωση. Οι ορμόνες που καταστέλλουν την ωορρηξία, προκαλούν λέπτυνση των τριχών και τριχόπτωση σε ορισμένες γυναίκες, που εκδηλώνεται συνήθως μετά τη διακοπή της αγωγής.
 • Ορμονικές διαταραχές κατά την εμμηνόπαυση. Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων σε συνδυασμό με την αυξημένη δράση των ανδρογόνων επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των τριχοθυλακίων, κάνοντάς τα να παράγουν σταδιακά όλο και πιο αδύναμες τρίχες.
 • Ορμονικές ανισορροπίες από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Πρόκειται για μία συχνή διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος που εμφανίζουν οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο οργανισμός παράγει υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, τα οποία μειώνουν το ποσοστό των τριχών σε αναγενή φάση και ενεργοποιούν τη μετατροπή των τριχών σε χνοώδες τρίχωμα.

Τραυματική τριχόπτωση

Ανεξάρτητα από τη δυσλειτουργία του κύκλου ζωής μιας τρίχας, αναφέρονται δύο τύποι τριχόπτωσης.

 • Τριχοτιλλομανία
  Είναι μια συμπεριφορά ψυχαναγκαστικής μορφής, σύμφωνα με την οποία ένα άτομο τραβάει και ξεριζώνει κάποιες τρίχες από το τριχωτό του κεφαλιού, τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες του. Αυτή η τάση προκαλείται κυρίως από κάποιο έντονο αίσθημα πριν την πράξη του τραβήγματος και χαρακτηρίζεται από αίσθημα ανακούφισης ακριβώς μετά το γεγονός. Οι περιοχές του τριχωτού που αραιώνουν, είναι διάσπαρτες με σχήμα ακανόνιστο.
 • Τριχόπτωση από έλξη
  Συχνό φαινόμενο, έντονα ορατό γύρω από το περίγραμμα του πρόσωπου, που προκαλείται από τον τρόπο χτενίσματος των μαλλιών (τραβηγμένα πολύ σφιχτά σε κοτσίδα, αλογοουρά ή σε στιλ «ράστα»). Μπορεί να δημιουργηθεί και από συχνή χρήση ρόλεϊ.

Νοσογενής τριχόπτωση

Ένα είδος τριχόπτωσης που συμβαίνει λόγω κάποιας πάθησης.

 • Νοσήματα λόγω κληρονομικότητας και αναπτυξιακών διαταραχών: επιδερμικοί σπίλοι, απλασία δέρματος,  Mibelli ποροκεράτωση, νόσος του Darier, ιχθύαση και άλλα.
 • Βλάβες από αίτια, όπως: έγκαυμα, μηχανικό τραύμα, ακτινοδερματίτιδα
 • Μικροβιακές μολύνσεις: δερματοφυτίες, ιογενείς λοιμώξεις (ανεμοβλογιά, έρπης ζωστήρ,  ευλογιά), βακτηριδιακές λοιμώξεις, λεϊσμανίαση,
 • Νεοπλασίες: βασικοκυτταρικό ή βασικοκυτταρικό ουλοποιητικό καρκίνωμα, μεταστατικά καρκινώματα
 • Δερματοπάθειες άγνωστης αιτιολογίας: σκληροδερμία, ερυθηματώδης λύκος, λειχήνας, κ.α.