Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Φαρμακευτικη αγωγη (Μινοξιδιλη – Φιναστεριδη – Ντουταστεριδη)

Στην ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση, η φαρμακευτική αγωγή έχει θέση θεραπείας πρώτης γραμμής.

Στόχος της φαρμακευτικής αγωγής στην περίπτωση της τριχόπτωσης είναι η επιβράδυνσή της ή/και η αναχαίτιση της σμίκρυνσης τριχοθυλακίων.

Μέχρι σήμερα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει έγκριση για τη λήψη δύο φαρμάκων: της μινοξιδίλης με τοπική δράση (τροποποιεί τη βιολογική αντίδραση) και της φιναστερίδης με χορήγηση από το στόμα (ορμονικός τροποποιητής).

Η μινοξιδίλη δρα αγγειοδιασταλτικά και η συγκέντρωση που κυκλοφορεί είναι 2% και 5%. Έχει την ιδιότητα να μεγαλώνει τη διάρκεια της αναγεννητικής φάσης του κύκλου ζωής μιας τρίχας (πρόκειται για τη φάση εκείνη που η τρίχα μεγαλώνει και εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα μελανίνης) και να ενδυναμώνει τα μικρά τριχοθυλάκια, μειώνοντας στο ελάχιστο την εξέλιξη της τριχόπτωσης. Η τοπική χρήση 1ml στο δέρμα της κεφαλής 2 φορές τη μέρα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα 26 με 52 βδομάδες αργότερα, με μεγαλύτερη βελτίωση στην κορυφή της κεφαλής (στεφάνι) και μικρότερη στη μετωπιαία γραμμή. Εκτός από την εφαρμογή τοπικά, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν και εγχύσεις μινοξιδίλης στις αραιές από τριχοφυΐα περιοχές.

Σπάνια παρατηρούνται ανεπιθύμητες παρενέργειες στο δέρμα, όπως είναι ο ερεθισμός της κεφαλής και η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στις γύρω περιοχές σε μέτωπο ή πρόσωπο. Αν διακοπεί η θεραπεία, τότε σταδιακά, μέσα σε 4-6 μήνες, επανέρχεται η αρχική κατάσταση στο τριχωτό της κεφαλής. Για τον λόγο αυτό το τριχωτό της κεφαλής πρέπει να υποβάλλεται συστηματικά σε τριχοσκοπική εξέταση, ώστε να υπάρχει διατήρηση του αποτελέσματος με βάση τις αντικειμενικές μετρήσεις και ανάλογα να μειώνεται ή να αυξάνεται η δοσολογία της μινοξιδίλης.

BANNER GR 14 - Φαρμακευτική αγωγή (Μινοξιδίλη - Φιναστερίδη - Ντουταστερίδη)bannerGR3 15 - Φαρμακευτική αγωγή (Μινοξιδίλη - Φιναστερίδη - Ντουταστερίδη)       bannerGR2 15 - Φαρμακευτική αγωγή (Μινοξιδίλη - Φιναστερίδη - Ντουταστερίδη)

Όμοια δράση έχει και η φαρμακευτική αγωγή με φιναστερίδη, που είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία από το στόμα (χάπι). Είναι ένας ανταγωνιστικός αναστολέας της 5α-αναγωγάσης (τύπου ΙΙ), εκείνου του ενζύμου που λαμβάνει μέρος στην αλλαγή της τεστοστερόνης σε διϋδρο-τεστοστερόνη (DHT), υπεύθυνη για την τριχόπτωση. Η μεγαλύτερη βελτίωση εμφανίζεται στην κορυφή της κεφαλής και η μικρότερη στην πρόσθια γραμμή.

Επειδή η φιναστερίδη θεωρείται τερατογόνος ουσία, δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί. Επίσης, δεν έχει αποτέλεσμα σε γυναίκες στη μετεμμηνόπαυση. Δεν υπάρχουν συνήθεις παρενέργειες σε άντρες, όπως μείωση σεξουαλικής ικανότητας και αυτές παρουσιάζονται σε ασθενείς σε ποσοστό λιγότερο από το 2%. Μετά τη διακοπή της θεραπείας, οι παρενέργειες είναι αναστρέψιμες και συχνά απουσιάζουν ακόμη και σε περίπτωση αγωγής με διάρκεια.

Τελευταία δραστική ουσία στη μάχη κατά της τριχόπτωσης ήρθε να προστεθεί πιο πρόσφατα η ντουταστερίδη, ένα φάρμακο που μέχρι πρότινος χορηγούταν για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Δρα παρόμοια με τη φιναστερίδη, όμως δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση του FDA. Μπορεί ωστόσο να ληφθεί τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες που παρουσιάζουν έντονη τριχόπτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη βαθμίδα αραίωσης. Χορηγείται είτε με τη μορφή χαπιού, είτε με έγχυση στις περιοχές της αραίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές αγωγές έχουν αποτελέσματα μόνο για τη χρονική περίοδο κατά την οποία λαμβάνονται. Επίσης, είναι αποτελεσματικές μόνο στα πρώτα στάδια της τριχόπτωσης, κατά τα οποία τα μαλλιά λεπταίνουν και συρρικνώνονται (hair miniaturization). Στις περιοχές που η τριχοφυΐα έχει χαθεί τελείως, τα φάρμακα δεν είναι ικανά να επαναδραστηριοποιήσουν τα μη ενεργά τριχοθυλάκια.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με φαρμακευτικές ουσίες είναι αντικειμενικά μετρήσιμα με την εξελιγμένη μέθοδο της τριχοσκόπησης. Η τριχοσκόπηση είναι η δερματοσκόπηση των τριχών και του τριχωτού του κεφαλής με τη χρήση χειροκίνητου δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός και αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μέθοδο καταγραφής και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της θεραπείας κατά της τριχόπτωσης. Με την εξέταση αυτή, καταγράφεται ο αριθμός των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό του τριχωτού της κεφαλής, ενώ αξιολογείται και η ποιότητα, η πυκνότητα και το πάχος των τριχών με μέγιστη ακρίβεια χάρη στην ηλεκτρονική επεξεργασία των ευρημάτων. Τα αντικειμενικά αυτά δεδομένα λειτουργούν ως μέτρο σύγκρισης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, καθώς η εξέταση συστήνεται να επαναλαμβάνεται ανά 3μηνο ή 6μηνο.