Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Ειπαν & εγραψαν για εμας

Δημοσιότητα

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Ολα οσα πρεπει να γνωριζετε για την τριχοπτωση

Όλοι οι άντρες και οι γυναίκες εμφανίζουν τριχόπτωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Σίγουρα, σε όποια ηλικία κι αν εκδηλωθεί, πρόκειται για ένα δυσάρεστο φαινόμενο, πόσο μάλλον όταν συμβαίνει πρόωρα ή σε έντονο βαθμό. Το πλήγμα για την αυτοπεποίθηση είναι μεγάλο.

τριχόπτωση

Τριχόπτωση – Τι είναι

Οι τρίχες αποτελούνται από μία πρωτεΐνη, που λέγεται κερατίνη. Είναι αγκιστρωμένες σε μία ομάδα κυττάρων, που ονομάζονται τριχοθυλάκια, τα οποία παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στη ρίζα (ή αλλιώς τον βολβό) της τρίχας, και τη λιπαίνουν με μία λιπαρή ουσία που λέγεται σμήγμα.

Το ανθρώπινο σώμα είναι πλήρως καλυμμένο με τριχοθυλάκια, εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και τα χείλια. Στην πλειονότητά τους, τα τριχοθυλάκια είναι μικροσκοπικά και οι τρίχες που παράγουν, δεν μεγαλώνουν τόσο ώστε να ξεμυτούν από τους πόρους. Οι περιοχές στις οποίες οι τρίχες εξέρχονται από τους πόρους και γίνονται ορατές πάνω από το δέρμα, είναι το πρόσωπο, το στέρνο, η πλάτη, οι μασχάλες, η περιγεννητική περιοχή, και πιο έντονα το τριχωτό της κεφαλής.

Το κεφάλι ενός ενήλικα έχει κατά μέσο όρο 100.000 τρίχες, οι οποίες ακολουθούν σταθερά τον ίδιο κύκλο ζωής: φάση ανάπτυξης, φάση ανάπαυλας, φάση αναγέννησης. Οι τρίχες μεγαλώνουν και στη συνέχεια πέφτουν για να αντικατασταθούν από τις καινούργιες, όμως επειδή μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, δεν πέφτουν όλες μαζί ταυτόχρονα. Ένα τριχοθυλάκιο χρειάζεται  περίπου τρία χρόνια για να παράξει μία τρίχα, η οποία θα μεγαλώσει, θα πέσει και θα αντικατασταθεί, που σημαίνει ότι το τριχωτό της κεφαλής χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα.

Τριχόπτωση – Πότε είναι φυσιολογική και πότε παθολογική;

Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε κάθε φορά που παρατηρείτε πεσμένες τρίχες στον νιπτήρα, την μπανιέρα ή τη χτένα σας. Όλοι οι άνθρωποι χάνουν περίπου 100 τρίχες ημερησίως. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με τον κύκλο ζωής των τριχών. Μάλιστα, την ημέρα του λουσίματος ή της επίσκεψης στο κομμωτήριο, ο αριθμός αυτός μπορεί να αγγίξει και τις 250 τρίχες.

Η παθολογική τριχόπτωση εκδηλώνεται όταν διαταραχτεί για κάποιο λόγο ο κύκλος ζωής της τρίχας και γίνει συντομότερος, με αποτέλεσμα πολλά τριχοθυλάκια να περάσουν ξαφνικά από τη φάση της ανάπτυξης στη φάση της πτώσης. Τότε, παρατηρείται έντονη τριχόπτωση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην αραίωση των μαλλιών.

Τριχόπτωση – Τα αίτια

Αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να επηρεάσει τον κύκλο ζωής της τρίχας;

 • Κληρονομικότητα: Υπάρχουν ορισμένα γονίδια που κληρονομούνται από τη μητέρα αλλά και από τον πατέρα και δημιουργούν προδιάθεση για αραίωση των μαλλιών. Τα γονίδια αυτά σχετίζονται με τη δράση των ανδρογόνων, που συρρικνώνουν τα τριχοθυλάκια και τα οδηγούν να παράγουν όλο πιο λεπτές και αδύναμες τρίχες, προκαλώντας τη λεγόμενη ανδρογενετική αλωπεκία.
 • Ορμονικές διακυμάνσεις: Όταν οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη) διαταράσσονται σε περιόδους κύησης, γαλουχίας ή εμμηνόπαυσης, είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν τριχόπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τα ανδρογόνα, ανδρικές ορμόνες που παράγονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και από τα δύο φύλα.
 • Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί μία αυτοάνοση ασθένεια, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται ενάντια στα ίδια του τα τριχοθυλάκια.
 • Η υπερβολική περιποίηση των μαλλιών με συχνό λούσιμο, βαφές, χρήση οξυζενέ ή χρήση υψηλής θερμότητας για το ίσιωμα, ταλαιπωρούν τη ρίζα και το στέλεχος της τρίχας. Επιπλέον, κάποια χτενίσματα, όπως ο κότσος και η αλογοουρά, μπορεί να επιφέρουν τριχόπτωση από έλξη, εξαιτίας του σφιχτού πιασίματος των μαλλιών.
 • Διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς.
 • Ανεπάρκεια σημαντικών ουσιών (σίδηρος, φερριτίνη, μαγνήσιο, βιταμίνη D, κ.α.).
 • Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να έχει ως παρενέργεια την τριχόπτωση.
 • Εγκαύματακαι τραυματισμοί.
 • Μία περίοδος έντονου στρες ή σοβαρής απώλειας.
 • Μία μη ισορροπημένη διατροφή που στερείται σημαντικών θρεπτικών ουσιών.

Τριχόπτωση ανδρών – Ανδρογενετική αλωπεκία

Η ανδρογενετική ή αλλιώς ανδρικού τύπου αλωπεκία είναι η συνηθέστερη μορφή τριχόπτωσης που πλήττει τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι την εμφανίζει 1 στους 4 άνδρες έως την ηλικία των 30 ετών, 2 στους 4 άνδρες έως την ηλικία των 50 ετών και 4 στους 5 άνδρες έως την ηλικία των 70 ετών. Η ανδρογενετική αλωπεκία ακολουθεί ένα καθορισμένο μοτίβο. Τα μαλλιά αρχίζουν να χάνονται στην περιοχή πάνω από τους κροτάφους, ενώ την ίδια στιγμή υποχωρεί και η πρόσθια γραμμή με τρόπο που θυμίζει το κεφαλαίο γράμμα «Μ». Επίσης, τα τριχοθυλάκια αρχίζουν να παράγουν όλο και πιο αδύναμες τρίχες στην κορυφή του κεφαλιού, φτάνοντας κάποια στιγμή να παράγουν μόνο χνούδι και να εκδηλώνεται φαλάκρα (μερική ή ολική).

Σε αρκετές περιπτώσεις, η ανδρογενετική αλωπεκία εκδηλώνεται πολύ νωρίς, ακόμα και στην εφηβεία, και μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία ιδιαίτερα τη δεκαετία 20-30 ετών. Για την εκδήλωσή της, ευθύνονται κυρίως κληρονομικά και περιβαλλοντικά αίτια. Καθοριστικό ρόλο έχει αποδειχτεί ότι παίζει η διυδροτεστοστερόνη (ορμόνη που ανήκει στα ανδρογόνα), η οποία κάνει πιο σύντομο τον κύκλο ζωής των τριχοθυλακίων, επιφέροντας έντονη τριχόπτωση.

Με την ανδρογενετική αλωπεκία έχουν συνδεθεί και κάποιες ασθένειες, όπως η στεφανιαία νόσος, η υπερμεγέθυνση του προστάτη,  ο διαβήτης και η υπέρταση.

Αίτια τριχόπτωσης ανδρών

Η τριχόπτωση στους άνδρες μπορεί να προξενηθεί από τους εξής παράγοντες:

 • Υπερβολικό στρες
 • Χρόνιες ασθένειες
 • Δερματικές παθήσεις
 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιπηκτικά
 • Διατροφή φτωχή σε θρεπτικές ουσίες
 • Μόλυνση περιβάλλοντος

Τριχόπτωση γυναικών 

Η ανδρογενετική αλωπεκία παρατηρείται με μικρότερη συχνότητα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αφού την παρουσιάζει 1 στις 4 γυναίκες έως την ηλικία των 50 ετών. Παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα μετά την εμμηνόπαυση. Η ανδρογενετική αλωπεκία, που στις γυναίκες ονομάζεται και γυναικείου τύπου αλωπεκία, ακολουθεί διαφορετικό μοτίβο από την ανδρικού τύπου αλωπεκία. Δεν επηρεάζει την πρόσθια γραμμή και σπανίως οδηγεί σε ολική φαλάκρα. Εκδηλώνεται αντιθέτως με διάχυτη αραίωση των μαλλιών και λέπτυνση της τρίχας.

Αίτια τριχόπτωσης γυναικών

Η τριχόπτωση στις γυναίκες επηρεάζεται συχνότερα από ορμονικές διαταραχές, όπως:

 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Διαταραχές θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς
 • Διαταραχές υπόφυσης και επινεφριδίων
 • Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
 • Σύνδρομο Cushing
 • Περίοδος εγκυμοσύνης ή θηλασμού
 • Περίοδος εμμηνόπαυσης

Άλλες μορφές τριχόπτωσης

 • Διάχυτη τριχόπτωση (διάχυτη αλωπεκία)

Αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή τριχόπτωσης. Χαρακτηρίζεται από διάχυτη λέπτυνση των τριχών και αραίωση των μαλλιών σε όλο το κεφάλι, αλλά πιο έντονα στην κορυφή της κεφαλής. Τις περισσότερες φορές, η διάχυτη τριχόπτωση δεν συνοδεύεται από υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής και δεν οδηγεί σε φαλάκρα.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι που μπορεί να εκδηλωθεί διάχυτη τριχόπτωση:

Στην πρώτη περίπτωση, η διάχυτη αλωπεκία οφείλεται σε κάποιον περιβαλλοντικό παράγοντα, ο οποίος λειτουργεί ως σοκ για τα τριχοθυλάκια που διανύουν φάση ανάπτυξης και τα θέτει αιφνίδια σε φάση ανάπαυλας, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται έντονη τριχόπτωση. Συνήθως, από τη στιγμή του «σοκ» μέχρι την εμφάνιση της τριχόπτωσης μεσολαβούν περίπου 1-2 μήνες. Αυτή η περίπτωση διάχυτης τριχόπτωσης διαρκεί συνήθως λιγότερο από έξι μήνες και η πυκνότητα των μαλλιών αποκαθίσταται πλήρως μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Η δεύτερη μορφή διάχυτης αλωπεκίας εξελίσσεται πιο αργά και διαρκεί περισσότερο. Δεν ευθύνεται κάποιο αιφνίδιο σοκ που βάζει τα τριχοθυλάκια από τη φάση της ανάπτυξης στη φάση της ανάπαυλας. Αντιθέτως, υπάρχει μία επίμονη αιτία που διατηρεί τα τριχοθυλάκια για μεγαλύτερο από το φυσιολογικό διάστημα στη φάση της ανάπαυλας και εμποδίζει την μετάβασή τους σε νέα φάση ανάπτυξης. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν παρατηρείται έντονη τριχόπτωση, όμως υπάρχει μία αργή αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Στην τρίτη περίπτωση, τα τριχοθυλάκια δεν μένουν στη φάση ανάπαυλας, όμως ακολουθούν πολύ συντετμημένους κύκλους ζωής. Σε αυτήν την περίπτωση, παρατηρείται σταθερή πτώση λεπτών και κοντών τριχών, ενώ το τριχωτό της κεφαλής παρουσιάζεται αδύναμο.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες που μπορεί να προξενήσουν τις παραπάνω μορφές διάχυτης αλωπεκίας;

 • Γέννα (επιλόχεια αλωπεκία)
 • Στερητική δίαιτα
 • Ανεπαρκή επίπεδα ψευδαργύρου, σιδήρου, βιταμινών Β και D, καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικών
 • Διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς
 • Σοβαρό ατύχημα
 • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
 • Χρόνιες ασθένειες
 • Μακροχρόνιο στρες

 Άλλες μορφές τριχόπτωσης είναι:

 • η γυροειδής αλωπεκία,
 • ο θυλακικός λειχήνας,
 • ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος.

ΡΩΤΗΣΤΕ αυτό που θέλετε τον γιατρό Dr. Τζερμιά

Διάγνωση τριχόπτωσης

Καθώς η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, είναι σημαντικό να στοιχειοθετήσουμε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση, ώστε να διαμορφώσουμε στη συνέχεια το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Στα Ιατρεία IQ Hair Clinics χρησιμοποιούμε την πλέον αντικειμενική εξέταση της τριχοσκόπησης για να διαγνώσκουμε τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής. Είναι η μέθοδος που μας βοηθάει να:

 • Συλλέγουμε αναλυτικά στοιχεία για την υγεία των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό του τριχωτού της κεφαλής (τόσο στην ορμονοεξαρτώμενη, όσο και στη μη ορμονοεξαρτώμενη περιοχή)
 • Λαμβάνουμε ακριβείς μετρήσεις με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου IQ software που αυτοματοποιεί την επεξεργασία των εικόνων
 • Αποθηκεύουμε εικόνες υψηλής ανάλυσης από την αρχική κατάσταση των ασθενών
 • Πραγματοποιούμε επαναληπτικές τριχοσκοπήσεις ανά 3 ή 6 μήνες και nα συγκρίνουμε τις εικόνες από την εξέλιξη της τριχόπτωσης και της θεραπείας
 • Αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να τη διαμορφώνουμε κατάλληλα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη δράση της

 

Η εξέταση της τριχοσκόπησης πραγματοποιείται με ένα δερματοσκόπιο χειρός ή ένα βιντεομικροσκοπίο με πολωμένο φως, με το οποίο δερματοσκοπείται το τριχωτό της κεφαλής και συλλέγονται εικόνες υψηλής ανάλυσης ανά τετραγωνικό εκατοστό. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου λογισμικού προγράμματος επεξεργαζόμαστε τις εικόνες αυτές και συγκεντρώνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για την έγκυρη διάγνωση και τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.

Σε κάθε τριχοσκόπηση καταγράφουμε τα εξής στοιχεία:

 • Τον αριθμό των τριχοθυλακίων
 • Τον αριθμό των τριχών ανά τριχοθυλάκιο
 • Τη διάμετρο των τριχών
 • Τα μονότριχα τριχοθυλάκια
 • Την απόσταση μεταξύ των τριχοθυλακίων
 • Τις βλάβες στην περιθυλακική και ενδοθυλακική περιοχή
 • Τις ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία του τριχωτού της κεφαλής

 

Όλες οι αρχικές εικόνες και η αναλυτική τριχοσκοπική μελέτη που συμβάλλουν στη στοιχειοθέτηση της διάγνωσης και τη διαμόρφωση της απαραίτητης θεραπευτικής αγωγής σώζονται στο αρχείο κάθε περιστατικού. Κάθε 3 ή 6 μήνες εφαρμόζουμε επαναληπτική τριχοσκόπηση ώστε να συγκρίνουμε τις εικόνες και να παρακολουθούμε την εξέλιξη της τριχόπτωσης και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Τριχόπτωση – Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, διαθέτουμε τις πιο εξελιγμένες θεραπείες που προσφέρονται στα πιο προηγμένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. Βάσει της διάγνωσης, σχηματίζουμε ένα θεραπευτικό πλάνο με συνδυασμό των θεραπευτικών μεθόδων, ώστε να επιτύχουμε μέγιστη δράση.

Σε επίπεδο συντηρητικής θεραπείας της τριχόπτωσης, προσφέρονται οι εξής θεραπείες:

Φαρμακευτική αγωγή τοπικά ή από το στόμα: Πρόκειται για θεραπευτικές ουσίες (όπως η μινοξιδίλη, η ντουταστερίδα, η φιναστερίδη, η λατανοπρόστη, η προστακινόνη, κ.α.) που έχουν την ιδιότητα να σταματούν την τριχόπτωση και να διεγείρουν την τριχοφυΐα.

Φωτοθεραπεία: Είναι μία απολύτως ασφαλής θεραπεία που εφαρμόζεται με τη χρήση Low Level Laser (λέιζερ χαμηλής ισχύος) σε τρία διαφορετικά μήκη φωτός που έχουν αποδειχτεί ότι έχουν τριχογενετικές ιδιότητες.

Magellan®: Αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο αυτόλογης μεσοθεραπείας, καθώς πραγματοποιείται με διπλή φυγοκέντρηση και εκλεπτυσμένο διαχωρισμό του εμπλουτισμένου πλάσματος του αίματος, το οποίο διακρίνεται για την αναπλαστική και τριχογενετική του δράση.

Οζονο/PRP & Οξυγονοθεραπεία: Πρόκειται για μέθοδο αυτόλογης μεσοθεραπείας, κατά την οποία το εμπλουτισμένο πλάσμα του αίματος (Platelet-Rich Plasma) εμπλουτίζεται επιπλέον με όζον και συνδυάζεται με έγχυση οξυγόνου για ενισχυμένη θρέψη των αδύναμων τριχοθυλακίων.

Carboxytherapy: Είναι μία φυσική και ασφαλής μέθοδος οξυγόνωσης και θρέψης των εξασθενημένων τριχοθυλακίων, που λειτουργεί συνδυαστικά στο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Τριχόπτωση – Θεραπεία

Στις περιπτώσεις που η τριχόπτωση έχει οδηγήσει σε εγκατεστημένη αραίωση των μαλλιών, τότε συστήνεται η αντιμετώπισή της με μεταμόσχευση μαλλιών FUE. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που μπορεί να αποκαταστήσει την πυκνότητα των μαλλιών στις αραιωμένες περιοχές με μόνιμο τρόπο. Με τη μέθοδο αυτή, λαμβάνουμε τριχοθυλάκια από τη μη ορμονοεξαρτώμενη περιοχή της κεφαλής (πίσω μέρος) και τα εμφυτεύουμε στην ορμονοεξαρτώμενη περιοχή (κορυφή της κεφαλής). Τα τριχοθυλάκια αυτά παράγουν μαλλιά που δεν πέφτουν ποτέ ξανά, καθώς προέρχονται από μία περιοχή της κεφαλής που δεν επηρεάζεται από τη δράση των ορμονών.

Στα Ιατρεία IQ Hair Clinics, εφαρμόζουμε τη μέθοδο της Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενης FUE, που βασίζεται στην εξέταση της τριχόπτωσης έτσι ώστε να διασφαλίζουμε τον άριστο σχεδιασμό της μεταμόσχευσης μαλλιών και να εγγυούμαστε για το επιτυχημένο αποτέλεσμά της.

IQ/e.HairHealth

Παρέχουμε την υπηρεσία IQ/e.HairHealth σε όλα τα περιστατικά τριχόπτωσης. Πρόκειται για έναν ψηφιακό φάκελο όπου καταχωρούμε τα αποτελέσματα όλων των τριχοσκοπήσεων, των αιματολογικών και λοιπών εξετάσεων, ώστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη κάθε περιστατικού και να προσφέρουμε συμβουλευτική υποστήριξη για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών εφ’ όρου ζωής χωρίς χρέωση.

online ιατορικό