Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Τριχοσκοπηση, παντοτε το πρωτο βημα κατα της τριχοπτωσης

Το πλήθος καθώς και η διαφορετικότητα των παραγόντων που προκαλούν την τριχόπτωση, καθιστούν πρόκληση τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Η τριχόπτωση έχει τεράστιες ψυχολογικές συνέπειες, μιας και τα αποτελέσματα της εστιάζουν στο τριχωτό της κεφαλής, σημείο που αποτελεί κέντρο αναφοράς του εαυτού μας και της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης για την εικόνα μας γενικότερα.

Αν εξαιρέσουμε τη φυσιολογική τριχόπτωση, κατά την οποία καθημερινά χάνονται τρίχες λόγω της φυσικής ανανέωσης, σε παθολογικό επίπεδο η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό τριχών που πέφτουν καθημερινά χωρίς στη συνέχεια να αντικαθίστανται από νέες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται σταδιακά αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, που ονομάζεται αλωπεκία.

Το πλήθος καθώς και η διαφορετικότητα των παραγόντων που προκαλούν την νόσο, καθιστούν πρόκληση τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, η οποία χωρίς την κατάλληλη σταδιοποίηση αλλά και παρακολούθηση κατά την διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής, δεν μπορεί να δώσει σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

trixoskopisi-1 trixoskopisi-2 trixoskopisi-3

Ο πολύτιμος ρόλος της τριχοσκόπησης

Είναι πάντοτε το πρώτο απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Η διαδικασία της αραίωσης των τριχών είναι τόσο σταδιακή που τις περισσότερες φορές δεν είναι ορατή από την αρχή. Ακόμα και το άτομο που επηρεάζεται από αυτήν, δεν την προσέχει άμεσα. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να συγκρίνει το πώς αυτή πιθανόν εξελίσσεται, σταθεροποιείται ή αναστρέφεται.

       

 Γίνεται αντιληπτό επομένως ότι η λεπτομερής και εμπεριστατωμένη μελέτη του τριχωτού της κεφαλής πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας είναι απαραίτητη.

Η τριχοσκόπηση είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής. Πραγματοποιείται ουσιαστικά δερματοσκόπηση των τριχών με τη χρήση χειροκίνητου δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός.  Η πλήρης καταγραφή της κατάστασης των τριχοθυλακίων όσον αφορά τον αριθμό, την ποιότητα και το πάχος των τριχών, ανά 3μηνο ή 6μηνο, είναι ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας που συστήνεται, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράφουμε κάθε τετραγωνικό εκατοστό  της επιφανείας του τριχωτού της κεφαλής, πριν και μετά.

Σε κάθε τριχοσκόπηση καταγράφονται τα εξής :

  • Ο αριθμός των υπαρχόντων τριχοθυλακίων
  • Ο αντίστοιχος αριθμός τριχών
  • Το πάχος της τρίχας
  • Ο αριθμός των μονών τριχοθυλακίων
  • Οι βλάβες στο στέλεχος και τη ρίζα της τρίχας
  • Οι βλάβες στην επιδερμίδα και τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα τριχοθυλάκια

Ηλεκτρονική επεξεργασία των ευρημάτων της τριχοσκόπησης

Η επεξεργασία των εικόνων της τριχοσκόπησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω ενός σύγχρονου, επικυρωμένου λογισμικού προγράμματος, το οποίο αυτοματοποιεί τη διαδικασία μέτρησης και μελέτης των ευρημάτων. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα, ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση του είδους και του τύπου της τριχόπτωσης. Αποτελεί επίσης ένα σπουδαίο αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης και εκτίμησης της αποτελεσματικότητας ή όχι της θεραπείας που εφαρμόζεται στα μαλλιά.

Τo ηλεκτρονικό αυτό πρόγραμμα συνδέεται μέσω υπολογιστή με το δερματοσκόπιο και μεγιστοποιεί την ακρίβεια στη μελέτη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας της τριχόπτωσης, υποστηρίζοντας σαν IQ software τη βασική μέθοδο διάγνωσης και παρακολούθησης της τριχόπτωσης που είναι η τριχοσκόπηση.

Με βάση τα ευρήματα της τριχοσκόπησης, μπορούν να εντοπιστούν οι περιοχές όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη αραίωση, καθώς υπολογίζονται οι αποστάσεις μεταξύ των υπαρχόντων τριχοθυλακίων. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι απολύτως ακριβή, καθώς μέσω του λογισμικού προγράμματος δίνεται η δυνατότητα να προσμετρηθούν οι καμπύλες του κεφαλιού και να υπολογιστεί η συνολική επιφάνεια του τριχωτού.

speaktothedoctor

Παρακολούθηση των αποτελεσμάτων με αντικειμενικές μετρήσεις

Με το δεδομένο ότι η εξέταση της τριχοσκόπησης λειτουργεί όχι μόνο ως διαγνωστικό εργαλείο, αλλά και ως ο πιο αντικειμενικός δείκτης παρακολούθησης των αποτελεσμάτων, το λογισμικό πρόγραμμα προσφέρει συγκριτικές εικόνες και ποσοστιαίες μετρήσεις που καθιστούν ακόμα πιο σαφή στον ασθενή την πρόοδο της θεραπείας του. Γνωρίζοντας την ακριβή εξέλιξη και πορεία της τριχόπτωσης, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί τροποποίηση ή ενίσχυση της θεραπευτικής αγωγής.

Ένας λεπτομερής ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις ψηφιακές δερματοσκοπήσεις του ασθενούς αρχειοθετείται και είναι διαθέσιμος πάντα για τη σωστή και συνεχή παρακολούθηση της τριχόπτωσης και της θεραπείας της.

Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης έχει γίνει.