Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

Τριχοσκοπηση – 4 Σημεια Κλειδια

Η χρήση της τριχοσκόπησης για τη μελέτη και τη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής έχει αρχίσει να εδραιώνεται τα τελευταία χρόνια ως ένα αναντικατάστατο εργαλείο στον τομέα της δερματολογίας.

Η Τριχοσκόπηση αποτελεί ένα μη-επεμβατικό εργαλείο, το οποίο οπτικοποιεί σε μεγέθυνση τις βλάβες τόσο στο στέλεχος και τη ρίζα της τρίχας, όσο και στην περιθυλακική επιδερμίδα και τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής. Οι ανωμαλίες που εντοπίζονται σε αυτά τα τέσσερα δομικά στοιχεία του τριχωτού της κεφαλής συμβάλλουν στη διαφοροδιάγνωση της τριχόπτωσης, δηλαδή στον αποκλεισμό παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα και τελικά στον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας.

Α. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΡΙΧΩΝ

Οι ανωμαλίες στη δομή του στελέχους των τριχών μπορεί να παρέχουν διαγνωστικά στοιχεία για πολλές επίκτητες και κληρονομικές αιτίες τριχόπτωσης. Για παράδειγμα, τρίχες που εμφανίζονται στην τριχοσκόπηση με τη μορφή θαυμαστικού (exclamation mark hairs), μπορεί να αποκαλύπτουν την ύπαρξη γυροειδούς αλωπεκίας, τριχοτιλλομανίας ή αλωπεκίας λόγω χημειοθεραπείας. Παρομοίως, οι τρίχες που έχουν το σχήμα κόμματος (comma hairs), στοιχειοθετούν τη διάγνωση τριχοφυτίας,  ενώ οι σπειροειδείς τρίχες (coiled hairs) αποτελούν κύριο γνώρισμα της τριχοτιλλομανίας. Όσο για τις λεγόμενες “Pohl Pinkus” τρίχες, οι οποίες παρουσιάζουν διακοπή στον μυελό τους, αποτελούν σημάδι γυροειδούς αλωπεκίας, αλωπεκίας λόγω χημειοθεραπείας, απώλειας αίματος, φτωχής διατροφής και χρόνιας τοξίνωσης.

BANNER GR 14 - Τριχοσκόπηση - 4 Σημεία ΚλειδιάbannerGR3 15 - Τριχοσκόπηση - 4 Σημεία Κλειδιά       bannerGR2 15 - Τριχοσκόπηση - 4 Σημεία Κλειδιά

Β. ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΚΑ ΣΤΟΜΙΑ

Τα στόμια των τριχοθυλακίων εμφανίζονται στην τριχοσκόπηση ως κουκκίδες, το χρώμα των οποίων αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη σύσταση της διάγνωσης.

  • Οι μαύρες κουκκίδες παρατηρούνται περίπου στο 40% των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία και αποτελούν ένδειξη έντονης δραστηριότητας της νόσου. Μπορεί να παρουσιάζονται όμως και στην περίπτωση μιας μορφής ουλωτικής αλωπεκίας (dissecting cellulitis), αλλά και σε περίπτωση τριχοφυτίας, τριχοτιλλομανίας, ή αλωπεκίας λόγω χημειοθεραπείας. Αντιθέτως, οι μαύρες κουκκίδες δεν υπάρχουν σε υγιή άτομα ή σε ασθενείς με ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία ή τελογενή τριχόπτωση.
  • Οι κίτρινες κουκκίδες είναι τριχοθυλακικά στόμια γεμάτα με κερατωτικό υλικό ή/και σμήγμα. Συνήθως, οι διάσπαρτες κίτρινες κουκκίδες παρουσιάζονται στο 60% των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία και θεωρούνται δείκτης μεγάλης σοβαρότητας της νόσου και μη-ευνοϊκής πρόγνωσης. Οι μεγάλες σκουροκίτρινες κουκκίδες είναι χαρακτηριστικές του δισκοειδούς ερυθηματώδους λύκου. Κίτρινες κουκκίδες παρατηρούνται και σε ασθενείς με ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία, αλλά διαφέρουν σε σχέση με αυτές που εμφανίζονται σε άλλες παθήσεις από την πιο «λιπαρή» όψη τους.
  • Οι λευκές κουκκίδες μπορεί να εμφανίζονται είτε ως μικρές, ακανόνιστες περιοχές ίνωσης, που παρατηρούνται στις θυλακοκεντρικές ουλωτικές αλωπεκίες και τον θυλακικό ομαλό λειχήνα, είτε ως μικρά σημεία με περιφερειακή υπερμελάγχρωση που παρατηρούνται σε υγιή άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα αλλά και σε όσους υποφέρουν από μη-ουλωτική αλωπεκία.
  • Οι κόκκινες κουκκίδες παρατηρούνται σε ασθενείς που πάσχουν από δισκοειδή ερυθηματώδη λύκο ή λεύκη, ενώ οι γκρίζες και οι γκριζο-ροζ κουκκίδες παρατηρούνται στην περιοχή των φρυδιών όσων πάσχουν από μετωπιαία ινωτική αλωπεκία.

Γ. ΠΕΡΙΘΥΛΑΚΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΘΥΛΑΚΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι ανωμαλίες που καταγράφονται στις περιθυλακικές και ενδοθυλακικές περιοχές του δέρματος μέσω της τριχοσκόπησης, κατηγοριοποιούνται βάσει των εξής στοιχείων: απολέπιση, χρώμα, έκκριση, επιφανειακή δομή.

  • Η επιδερμική απολέπιση είναι ένα κοινό εύρημα σε υγιή άτομα αλλά αν παρατηρείται σε έντονο βαθμό, τότε είναι πιθανό να σχετίζεται με διάφορες μορφές φλεγμονωδών παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής (π.χ. ψωρίαση και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα).
  • Η υπερμελάγχρωση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να εμφανίζεται με τρία διαφορετικά μοτίβα: κυψελοειδές, περιθυλακικό και διάσπαρτο ενδοθυλακικό. Η κυψελοειδής υπερμελάγχρωση αποτελεί σύνηθες εύρημα σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο και σε ασθενείς με φωτότυπο IV, V και VI της κλίμακας Fitzpatrick. Η περιθυλακική υπερμελάγχρωση είναι κοινή σε ασθενείς με ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία, ενώ η διάσπαρτη ενδοθυλακική είναι χαρακτηριστικό του δισκοειδούς ερυθηματώδους λύκου.
  • Κίτρινες και κιτρινοκόκκινες εκκρίσεις είναι σημάδια που μπορεί να εντοπιστούν μέσω της τριχοσκόπησης και σχετίζονται με παθήσεις, όπως αποψιλωτική θυλακίτιδα, βακτηριακές μολύνσεις, τριχοφυτία, κ.α.
  • Οι αλλοιώσεις στη δομή της επιφάνειας του δέρματος εντοπίζονται μέσω της τριχοσκόπησης, όπως το αστεροειδές μοτίβο υπερπλασίας που χαρακτηρίζει την αποψιλωτική θυλακίτιδα.

Δ. ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ

Η σημασία στον εντοπισμό ανωμαλιών στα αιμοφόρα αγγεία του τριχωτού της κεφαλής δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς μέχρι στιγμής. Ωστόσο, πρόσφατα υπήρξε μία κατηγοριοποίηση: επιμηκυμένα αγγεία (στον θυλακικό ομαλό λειχήνα), παχιά διακλαδωτά αγγεία (στον δισκοειδή ερυθηματώδη λύκο) και σπειροειδή αγγεία σε ευθεία ή κυκλική στοίχιση (στην ψωρίαση).