Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

← Επιστροφη στο blog

Φυσικοί αναστολείς διυδροτεστοστερόνης (DHT).

Υποφέρετε από τριχόπτωση αλλά ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παίρνουν φάρμακα και να φορτώνουν τον οργανισμό τους με χημικές ουσίες; Στην περίπτωση αυτήν, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το φαρμακείο δεν αποτελεί μονόδρομο.

Υπάρχουν ορισμένες φυτικές ουσίες που αποδεικνύονται σύμμαχοι της υγείας των μαλλιών, καθώς δρουν στοχευμένα στην αιτία της τριχόπτωσης. Και ναι, θα δείτε αποτέλεσμα!

DHT – Η «ένοχη» ορμόνη

Είναι γνωστό ότι μία από τις σημαντικότερες αιτίες για την ανδρικού τύπου αλωπεκία, ή αλλιώς ανδρογενετική αλωπεκία, είναι τα υψηλά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης (DHT) στον οργανισμό. Πρόκειται για μία πολύ ισχυρή ορμόνη, που ανήκει στην κατηγορία των ανδρογόνων και σχηματίζεται από μετατροπή της τεστοστερόνης.

Η διυδροτεστοστερόνη είναι η ορμόνη που ενισχύει τα αρρενωπά χαρακτηριστικά των ανδρών και συμβάλλει στις υψηλές επιδόσεις τους. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια, τα υψηλά επίπεδά της σχετίζονται με δύο βασικά προβλήματα: τη μεγέθυνση του προστάτη και την ανδρογεννητική αλωπεκία.

Οι  επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μειώνονται τα επίπεδα της DHT, η τριχόπτωση περιορίζεται. Γι’ αυτό έχουν αναπτυχθεί πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που στόχο έχουν να αναστέλουν τη δράση της διυδροτεστοστερόνης. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, τα σκευάσματα αυτά συνοδεύονται από παρενέργειες.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι φαρμακευτικοί αναστολείς της διυδροτεστοστερόνης καταφέρνουν να ρίχνουν τα επίπεδα της ορμόνης σε μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 70%. Παρά την αποτελεσματική δράση τους όμως σε ό,τι αφορά την υγεία των μαλλιών, έχουν σημειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

  • Μείωση ερωτικής επιθυμίας
  • Σεξουαλική ανικανότητα
  • Ανωμαλία ή απουσία εκσπερμάτισης
  • Δυσκολία οργασμού
  • Κατάθλιψη
  • Γυναικομαστία

Αν είστε αποφασισμένοι λοιπόν να καταφύγετε σε πιο φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα συστατικά και τρόφιμα που καταφέρνουν να αναστέλουν τη δράση της DHT. Για αρκετά από αυτά μάλιστα, υπάρχουν και επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Ποιοι είναι οι καλύτεροι φυσικοί DHT blockers; Ανακαλύψτε παρακάτω τους 5 πιο δημοφιλείς.

1ος Φυσικός αναστολέας DHT: Σερενόα (Saw Palmetto)

Το Σερενόα (Saw palmetto ή αλλιώς Serenoa repens) είναι ένας μικρός φοίνικας, ο οποίος φύεται κατά κύριο λόγο στη νοτιοανατολική Αμερική. Το Σερενόα αναπτύσσεται σε ζεστά κλίματα και το ύψος του μπορεί φτάσει έως και 3 μέτρα. Η ευεργετική δράση του έχει καταγραφεί σε πολλές επιστημονικές έρευνες. Η δράση του οφείλεται στα ενεργά συστατικά που περιέχονται στον καρπό του και είναι κατά κύριο λόγο τα εξής: λιπαρά οξέα με τη μορφή τριγλυκεριδίων, φυτοστερόλες, πολυσακχαρίτες, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή.  O κύριος μηχανισμός δράσης οφείλεται στην ικανότητα αυτών των λιπαρών οξέων να αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της 5α-αναγωγάσης (5areductase). Η 5α-αναγωγάση είναι το ένζυμο που βοηθάει την τεστοστερόνη να μετατραπεί στην ανδρογενή μορφή της, που είναι η διυδροτεστοστερόνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στην επιθεώρηση “BMC Cancer”, το 38% των ασθενών με τριχόπτωση που ακολούθησαν θεραπεία μόνο με Σερενόα, διαπίστωσε αύξηση της έκφυσης των μαλλιών, έναντι 68% όσων ακολούθησαν φαρμακευτική θεραπεία με φιναστερίδη.

2ος Φυσικός αναστολέας DHT: Έλαιο κολοκυθόσπορου

Το έλαιο που αποστάζεται από τους σπόρους της κολοκύθας περιέχει μία στεροειδή ουσία, τη δέλτα-7 στερίνη, η οποία εμποδίζει την παραγωγή DHT. Η δράση της έχει διαπιστωθεί σε αρκετές επιστημονικές έρευνες, όπου παρατηρήθηκε ότι η δελτα-7 στεαρίνη εμποδίζει τον σχηματισμό DHT μέσα στο τριχοθυλάκιο και επομένως δεν επιτρέπει στην DHT να επηρεάσει τον κύκλο ζωής της τρίχας και να τη θέσει ταχύτερα σε φάση ανάπαυλας.

3ος Φυσικός αναστολέας DHT: Τροφές με λυκοπένιο

Το λυκοπένιο αποτελεί μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία δρα παρόμοια με το Σερενόα. Έχει δηλαδή την ιδιότητα να αναστέλει τη δράση της 5α-αναγωγάσης. Για να αυξήσετε την πρόσληψη λυκοπένιου μέσω της διατροφής σας, καταναλώστε άφθονες ποσότητες από ντομάτα, καρπούζι, καρότο, μάνγκο, παπάγια και ροζ γκρέιπφρουτ. Σημείωση: σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, η συγκέντρωση του λυκοπένιου δεν χάνεται, αλλά αντιθέτως αυξάνεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Συστήνεται λοιπόν να καταναλώνετε την ντομάτα στη συμπυκνωμένη της μορφή.

4ος Φυσικός αναστολέας DHT: Τροφές με Λ-λυσίνη

Η Λ-λυσίνη είναι ένα βασικό αμινοξύ, το οποίο συστήνεται να λαμβάνεται μέσω της διατροφής, καθότι δεν παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιστημονικές έρευνες έχουν συσχετίσει τη Λ-λυσίνη με την υγεία των μαλλιών. Τρόφιμα που περιέχουν Λ-λυσίνη είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, το μοσχάρι, καθώς και τα πουλερικά, το τυρί, τα φασόλια και τα αυγά.

5ος Φυσικός αναστολέας DHT: Τροφές με ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία του οργανισμού, που συμμετέχει στην ανανέωση των κυττάρων και έχει συσχετιστεί επιστημονικά με την αναστολή της δράσης της DHT. Πλούσια τρόφιμα σε ψευδάργυρο είναι το σπανάκι, τα κάσιους, τα ρεβίθια, τα κόκκινα φασόλια, η βρώμη και το κινόα.

Δερματολογικές θεραπείες χωρίς φάρμακα

Πέρα από τις παραπάνω προσθήκες στη διατροφή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και αρκετές θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα σύγχρονο δερματολογικό ιατρείο και δρουν με φυσικό τρόπο κατά της τριχόπτωσης. Μία από τις πιο αποτελεσματικές είναι η ενεργοτριχογένεση με Laser χαμηλής έντασης (Low Level Laser Treatment), όπως και το Carboxytherapy που προκαλεί ενισχυμένη οξυγόνωση και αιμάτωση στην περιοχή του τριχωτού ενισχύοντας έτσι την θρέψη των τριχοθυλακίων. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (PlateletRich Plasma), που βασίζεται σε εγχύσεις εμπλουτισμένου πλάσματος, το οποίο διακρίνεται για τις αναγεννητικές και αναπλαστικές του ιδιότητες.