Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Ειπαν & εγραψαν για εμας

Δημοσιότητα

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

←Επιστροφη στην αρχικη

10 ερωτησεις για… το τελος της τριχοπτωσης

Τι κι αν τους αποκάλεσαν γοητευτικούς; Τι κι αν τους είπαν ακόμη και σοφούς; Όσο κι αν τους εγκωμίαζαν, εκείνοι ένα πράγμα αποζητούσαν: να αποκτήσουν ξανά τα μαλλιά που είχαν χάσει.

Ε ΙΑΤΡΙΚΑ 24 Φεβρουαρίου 2004

Απαντά ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΖΕΡΜΙΑΣ Δερματολόγος, Διευθυντήs της Κλινικής Μαλλιών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Στους περισσότερους από αυτούς η επιθυμία τους έμεινε ανεκπλήρωτη. Κι αυτό, όχι γιατί δεν το επεδίωξαν, αλλά επειδή δεν υπήρχε η λύση για το πρόβλημά τους. Τώρα πλέον, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς όλοι οι άντρες μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτή την επιθυμία τους.

> Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η απώλεια των μαλλιών;

Χ.Τ.: Απλά, με τη μεταμόσχευση μαλλιών και πιο συγκεκριμένα, με τις νέες μεθόδους μικρομεταμόσχευσης μαλλιών.

> Η μικρομεταμόσχευση είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους τριχόπτωσης;

Χ.Τ.: Ενδείκνυται στις περιπτώσεις του τελικού σταδίου της ανδρογενετικής αλωπεκίας, όπου η θεραπεία περιλαμβάνει την επαναφορά της φυσικής τριχοφυΐας, που μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με τη μέθοδος της μικρομεταμόσχευσης τριχών.

> Είναι συχνό φαινόμενο η ανδρογενετική αλωπεκία;

Χ.Τ.: Εμφανίζεται σε ποσοστό γύρω στο 50 με 60% των ανδρών και στο 20 με 30% των γυναικών. Ο βαθμός αραίωσης και η χρονική εμφάνιση της αλωπεκίας διαφέρει από άτομο σε άτομο λόγω γονιδιακού μηχανισμού της αλωπεκίας ή χάρη διαφόρων εξωγενών παραγόντων, όπως είναι η διατροφή, το άγχος, νοσήματα κά.

> Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών; Οι τρίχες προέρχονται από το ίδιο άτομο;

Χ.Τ.: Σωστά και για το λόγο αυτό η μέθοδος εκτός από μεταμόσχευση μαλλιών καλείται και αυτο-μικρομεταμόσχευση τριχοθυλακίων. Η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών για να κατανοηθεί, πρέπει να γνωρίζουμε πως το τριχωτό της κεφαλής χωρίζεται σε 2 περιοχές:

στην περιοχή που είναι ορμονο-εξαρτώμενη και περιλαμβάνει τον κρόταφο, το μέτωπο και το βρεγματικό και στην μη ορμονο-εξαρτώμενη, την ινιακή περιοχή στο πίσω μέρος της κεφαλής

Η πρώτη περιοχή χαρακτηρίζεται από εξελικτική αραίωση μαλλιών, η οποία προκύπτει από την προδιάθεση που έχουν τα τριχοθυλάκια να είναι ευάλωτα στα ανδρογόνα μέσα στον οργανισμό. Η μεταφορά τριχοθυλακίων από τη δεύτερη περιοχή, την δότρια όπως λέγεται, στην πρώτη με την αραίωση, τη λήπτρια δηλαδή, συνιστά τη μεταμόσχευση μαλλιών.

> Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταμόσχευσης;

Χ.Τ.: Συνήθως χρειάζεται από 3 μέχρι 5 ώρες, ανάλογα με το πρόβλημα της αραίωσης και τον αριθμό των μοσχευμάτων που απαιτούνται για τη θεραπεία.

> Πρόκειται για επώδυνη διαδικασία;

Χ.Τ.: Όχι, αντίθετα είναι ανώδυνη. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς παρενέργειες και δεν απαιτείται νοσηλεία.

> Μετά από πόσες μέρες μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην καθημερινότητα;

Χ.Τ.: Θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητες τις τέσσερις πρώτες μέρες αφού είναι αναγκαίο να μην σκύβει αλλά ούτε και να σηκώνει διάφορα βάρη.

> Πότε η μεταμόσχευση μαλλιών θεωρείται επιτυχής;

Χ.Τ.: Αρχικά, βασικό στοιχείο είναι η μεταφορά και εμφύτευση στην περιοχή με αραίωση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού τριχοθυλακίων. Αυτό γίνεται όταν εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τη δότρια περιοχή. Ένα άλλο στοιχείο για την επιτυχία της διαδικασίας είναι η μετεμφύτευση των τριχών με τη σωστή πυκνότητα, που να ταιριάζει με τη φυσιολογική. Έτσι έχουμε βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς να φαίνεται πως το άτομο έχει κάνει μεταμόσχευση.

> Τα μαλλιά της μεταμόσχευσης αναπτύσσονται όπως τα φυσικά;

Χ.Τ.: Μεγαλώνουν φυσιολογικά όπως και τα άλλα, έχουν ίδιο χρώμα, ίδια ποιότητα, κουρεύονται, λούζονται και ποτέ δεν πέφτουν ξανά.

> Πόσο χρειάζεται για να δούμε τα νέα μαλλιά να μεγαλώνουν;

Χ.Τ.: Συνήθως η ανάπτυξη ξεκινάει 12 περίπου εβδομάδες μετά την επέμβαση και ολοκληρώνεται σταδιακά σε διάστημα 8 μηνών περίπου.