Τριχοπτωση & Θεραπειες

Μύθοι & Συχνές Ερωτήσεις

Φωτογραφιες Περιστατικων

Δείτε Αποτελέσματα

← Επιστροφη στο blog

FUT ή FUE; Ποια μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών να επιλέξω;

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις, που πρέπει να πάρει κάποιος, που θέλει να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών, είναι ποια μέθοδο να επιλέξει. Ερευνώντας τις μεθόδους που εφαρμόζονται συνήθως σε όλο τον κόσμο, συναντά δύο ως τις πλέον προτεινόμενες: την FUT (Follicular Unit Transplantation, γνωστή και ως Strip) και την FUE (Follicular Unit Extraction).

Η FUT είναι η παραδοσιακή μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών, που εφαρμόζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση μιας μακριάς και στενής λωρίδας δέρματος από την δότρια περιοχή στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, η οποία περιέχει τις τριχοθυλακικές μονάδες (ομάδες τριχών από 1 έως το πολύ 4 τρίχες) που θα χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα στην λήπτρια περιοχή. Οι μονάδες αυτές διαχωρίζονται στη συνέχεια από την λωρίδα του δέρματος και μετεμφυτεύονται στις περιοχές με αραίωση. Το τραύμα που δημιουργείται από την αφαίρεση του δέρματος ράβεται χειρουργικά, αφήνοντας έτσι στη δότρια περιοχή μια μόνιμη και αντιαισθητική γραμμική ουλή.

Η FUE είναι διαφορετική από την κλασική FUT, κυρίως ως προς την εξαγωγή των τριχοθυλακικών μονάδων, την αποθεραπεία και τον βαθμό ενόχλησης του ασθενή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και μετά από αυτή. Η FUE είναι μία σύγχρονη ιατρική μέθοδος, που εξελίσσεται συνεχώς από άποψη τεχνικής και η οποία έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η πλέον δημοφιλής διαδικασία επιλογής από τους ενδιαφερόμενους για μεταμόσχευση μαλλιών. Με την FUE, αντίθετα από την FUT, οι τριχοθυλακικές μονάδες αφαιρούνται μία προς μία από την δότρια περιοχή, είτε αυτή είναι η ζώνη σταθερής τριχοφυΐας στο πίσω μέρος του κεφαλιού είτε κάποια άλλη περιοχή του προσώπου (γένια) ή του σώματος. Η εξαγωγή της τριχοθυλακικής μονάδας γίνεται με ειδικό ιατρικό εργαλείο διάτρησης, το οποίο στα χέρια του έμπειρου χειρουργού κάνει τη μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα της διαδικασίας εξαγωγής. Με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργείται ούτε τομή ούτε γραμμική ουλή.

Και στις δύο μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών, οι τριχοθυλακικές μονάδες που εμφυτεύονται στην περιοχή με αραίωση, την λήπτρια περιοχή, είναι πολύ παρόμοιες. Το ότι τα μεταφερόμενα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται κατά μονάδες είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της μεταμόσχευσης, καθώς αυτός είναι ο τρόπος που αναπτύσσονται φυσιολογικά οι τρίχες. Επιπλέον, το φυσικό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης, ανεξάρτητα από την μέθοδο που εφαρμόζεται, εξαρτάται από την γωνία εμφύτευσης των τριχοθυλακίων, τον σωστό σχεδιασμό της πρόσθιας γραμμής των μαλλιών, την επιλογή των κατάλληλων τριχοθυλακίων από την δότρια περιοχή, την εμφύτευσή τους στο σωστό σημείο και σε σωστή απόσταση μεταξύ τους ανάλογα με την πυκνότητα των μαλλιών του ασθενή. Εφαρμόζοντας FUT ή FUE, τα νέα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται περίπου 3 έως 4 μήνες μετά τη διαδικασία και μεγαλώνουν κατά 1 εκατοστό κάθε μήνα.

Στην  IQ – Intensive Quality Hair Clinic εφαρμόζουμε μόνο την προηγμένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE και αυτό γιατί τα πλεονεκτήματα που έχει έναντι της FUT είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητάει ένας ενδιαφερόμενος σε μια μεταμόσχευση μαλλιών, ώστε να μην είναι επώδυνη, να μην του αφήνει σημάδια και ουλές, να έχει ταχύτατο χρόνο ανάρρωσης και να του χαρίσει ξανά τα φυσικά και πλούσια μαλλιά του, που θα μπορεί να τα διατηρήσει για πάντα.

Γιατί προτιμώ την μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE

  • Δεν αφήνει εμφανή ουλή στη δότρια περιοχή, όπως η FUT

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της μεθόδου, καθώς δεν απαιτεί ούτε τομές ούτε ράμματα, σε αντίθεση με την FUT, που η ουλή που αφήνει είναι μόνιμη και αντιαισθητική. Η FUE είναι κατάλληλη για όλους, αλλά κυρίως για εκείνους που προτιμούν να διατηρούν τα μαλλιά τους κοντά και να μην φαίνεται καμία ουλή, αλλά και για όσους έχουν ιστορικό χηλοειδών ουλών ή κακής επούλωσης τραυμάτων. Επίσης, προτιμάται για ασθενείς νεαρής ηλικίας που δίνουν μεγάλη σημασία στην άψογη εικόνα τους και για όσους έχουν πολύ «σφιχτό» δέρμα στο κρανίο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αφαίρεση λωρίδας δέρματος για μεταμόσχευση μαλλιών FUT.

  • Δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, όπως η FUT

Οι μικροσκοπικές οπές, που δημιουργούνται με την FUE για την αφαίρεση των τριχοθυλακικών μονάδων, επουλώνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (2 – 3 ημέρες) σε σχέση με την γραμμική ουλή της FUT, που αργεί να επουλωθεί, χωρίς ποτέ να εξαλειφθεί, και μπορεί να είναι επώδυνη.

  • Δεν περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες μετά τη διαδικασία, όπως η FUT

Μετά τη διαδικασία FUE, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες σε αντίθεση με την FUT, που λόγω των ραμμάτων περιορίζει τις κινήσεις του κεφαλιού για αποφυγή αιμορραγίας και διεύρυνσης της ουλής.

  • Δεν προκαλεί πόνο στη δότρια περιοχή μετά τη διαδικασία, όπως η FUT

Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της τεχνικής FUE, καθώς είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που γίνεται με τοπική αναισθησία χωρίς τομές και ράμματα.

  • Κατάλληλη για κάλυψη ουλών από FUT με ανάπτυξη μαλλιών στη δότρια περιοχή

Η FUE μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν ασθενή, που έχει στο παρελθόν υποβληθεί σε διαδικασία FUT, για να καλύψει την ουλή του, μεταμοσχεύοντας σε αυτή τριχοθυλακικές μονάδες.

  • Κατάλληλη για μεταμόσχευση μαλλιών μετά από επανειλημμένες FUT

H FUE μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν ασθενή, που έχει στο παρελθόν υποβληθεί σε μία ή περισσότερες διαδικασίες FUT και δεν μπορεί πλέον να εφαρμόσει νέα FUT, καθώς η χαλαρότητα του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής του δεν είναι επαρκής για να δώσει μία επιπλέον λωρίδα δέρματος για νέα μεταμόσχευση μαλλιών.

Γιατί προτιμώ την μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE  στην IQ – Intensive Quality Hair Clinic

  • Τριχοσκοπικά ελεγχόμενη FUE

Πριν από τη μεταμόσχευση μαλλιών FUE, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό της κλινικής μας εφαρμόζει ηλεκτρονικό τριχοσκοπικό έλεγχο για να καταγράψει και αξιολογήσει τον αριθμό, την πυκνότητα, την ποιότητα και την κατάσταση των τριχοθυλακικών μονάδων στη δότρια και λήπτρια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι η  δότρια περιοχή θα αξιοποιηθεί βέλτιστα και ότι θα επιλεγούν τα κατάλληλα μοσχεύματα για μια επιτυχή μεταμόσχευση μαλλιών.

  • Εγγύηση “Guaranteeper follicle” για τον αριθμό των εκφυομένων τριχοθυλακίων στη λήπτρια περιοχή

Με την μέθοδο της τριχοσκόπησης, 12 μήνες μετά την μεταμόσχευση μαλλιών FUE, καταμετρούνται τα εκφυόμενα τριχοθυλάκια ανά τετραγωνικό εκατοστό στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, όπου έγινε η θεραπεία. Για οποιαδήποτε απόκλιση άνω του 5%, η ιατρική ομάδα στην IQ – Intensive Quality Hair Clinic πραγματοποιεί στον ασθενή συμπληρωματική μεταμόσχευση μαλλιών χωρίς χρέωση.

  • Ψηφιακό βιβλιάριο υγείας IQ/e-Hair.Health

Παρέχεται δωρεάν από την IQ – Intensive Quality Hair Clinic μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE, με σκοπό την μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της υγείας των μαλλιών.